23948sdkhjf

Digitaliseringen sänker LKAB:s driftkostnader

Predge har fått i uppdrag av LKAB att utveckla ett beslutsstöd för drift och underhåll av bandtransportörer - en innovativ lösning för tillståndsövervakning.

De löper som blodådror i många produktionslinjer och säkerställer materialflödet mellan olika processenheter.

Bandtransportsystem används i nästan alla processindustrier, men även i andra branscher där material måste transporteras. Vid gruvdrift finns dessa system genom hela produktionskedjan. Störningar i driften av bandtransportörer leder till produktionsstopp vilket medför produktionsbortfall.

Genom att på systemnivå förstå slitage av kritiska komponenter kan man förutsäga när
systemet kommer att få driftstörningar.

Predge använder sig av en digital tvilling av transportbandssystemet som kombinerar domänkunskap med maskininlärning och AI.

- Vi har god erfarenhet av att arbeta tillsammans med Predge och vi har därför höga förväntningar på detta projekt. Bandtransportörer utgör vitala delar i LKABs produktionskedja, och vi ser en stor potential att sänka drift- och underhållskostnaderna samtidigt som vi ökar driftsäkerheten, säger Anna-Karin Ylivainio, sektionschef strategisk utveckling på Logistik, LKAB.

Behovet av tillståndsövervakning och hälsoprognos för bandtransportsystem identifierades bland annat av Nordic rock tech center, RTC inom ett projekt lett av Predge. I det togs en systemprototyp fram som testades på en bandtransportör vid Bolidens gruva i Aitik. 

Nordic rock tech center, RTCs syfte är att stärka kompetens och internationell
konkurrenskraft inom bergteknik och gruvteknik. Företaget ägs av Bergforsk Foundation, Atlas Copco, NCC och ABB.

Bergforsk Foundation leds av Boliden Mineral, LKAB, Zinkgruvan och Luleå Tekniska Universitet.

- Det är ett viktigt uppdrag för Predge, att få fortsatt förtroende att leverera till LKAB som är ett världsledande företag inte minst när det gäller att tillvara ta digitaliseringens möjligheter är hedrande. Vi levererar idag lösningar som stödjer järnvägsbranschen i dess effektivisering och digitalisering, och vi ser ett stort behov av motsvarande lösningar för andra delar inom industrin. Vi ser att marknaden för bandtransportörer är stor, därför är detta ett mycket viktigt projekt för oss, säger Bengt Jonsson, vd på Predge.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.156