23948sdkhjf

En svensk scooter i stål-origami

Det svenska innovationsföretaget Stilride arbetar med industriell origami - en avancerad plåtformningsprocedur med origami-vikningstekniker, laserskärning och industriell robotik. Nu är deras prototyp Stilride sus1 färdig.

Det är en el-scooter konstruerad i rostfritt stål genom robotiserad origami som ska maximera den platta plåtens fulla potential. 

Stilrides affärsidé är att skapa tvåhjuliga fordon som går på ren elektricitet. Företaget demonstrerar en ny produktionsteknik på fordonet, som viks av robotar.

Målet är att utmana den traditionella tillverkningssynen genom att använda robotindustriell origami för att skapa utifrån en platt plåt i enlighet med materialets egenskaper och geometriska natur. 

Företaget startade som ett forskningsprojekt och det har nu tagit den ursprungliga designen av sin elektriska scooter till ett färdigt koncept. Under projektets gång har företaget arbetat med stålplåt som råmaterial, vilken viks med hjälp av deras egen metod som kallas Light.fold.

Tillverkningsmetoden simuleras nu av utvecklingsföretaget Robotdalen och utvecklas vidare i en sammanslutning av företag och akademi.

Stilride-projektet leds av företagets grundare Jonas Nyvang och Tue Beijer. De samarbetar med produktutvecklingsföretaget Semcon, stålverkstaden Brantheim, forskningsinstitutet Rise IVF och tillverkaren av rostfritt stål, Outokumpu.

Stilride-projektet är en del av det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material och finansieras av Vinnova.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.094