23948sdkhjf

Hydro vill starta batteriverksamhet i Norge

Norsk Hydro, Panasonic och Equinor undersöker nu möjligheten för att starta en batteriverksamhet där litiumjonbatterier ska produceras i Norge.

Teknikföretaget Panasonic, energibolaget Equinor och aluminiumkoncernen Hydro har ingått en avsiktsförklaring om ett strategiskt partnerskap, där de ska undersöka möjligheterna att etablera en hållbar och kostnadseffektiv europeisk batteriverksamhet.

Fram till sommaren 2021 kommer företagen att arbeta tillsammans för att utvärdera marknaden för litiumjonbatterier i Europa och ta fram en motivering för varför en grön batteriverksamhet borde ligga i Norge. Fokuset ligger på den europeiska marknaden för elfordon och andra applikationer.

– Detta samarbete kombinerar Panasonics position som ett innovativt teknikföretag med den omfattande industriella erfarenheten från Equinor och Hydro, som båda är starka globala aktörer, för att bana väg för en robust och hållbar batteriverksamhet i Norge, säger Mototsugu Sato, vice president för Panasonic.

Al Cook, vice president för globala strategier och affärsutveckling på Equinor tillägger:

– Våra företag strävar efter att vara ledande inom energiomvandling. Genom att samla vår expertis inom olika energiområden strävar våra företag efter att etablera en batteriverksamhet som är lönsam, hållbar och utbyggbar.

Elektrifiering är en grundläggande del av den europeiska övergången till att nå nollutsläpp 2050 och batterier förväntas spela en viktig roll i denna omvandling. Särskilt inom transportsektorn där efterfrågan växer snabbt.

– Vi tror att vi genom att kombinera styrkorna från Panasonic, Equinor och Hydro utgör en attraktiv utgångspunkt för att utforska möjligheterna till en lönsam och hållbar batteriverksamhet i Norge, där vi har ett starkt fotfäste, en bas för förnybar kraftproduktion, samt närhet till den europeiska marknaden, säger Arvid Moss, vice president för energi och affärsutveckling på Hydro.

Preliminära resultat av undersökningen för en grön batteriverksamhet i Norge förväntas till mitten av 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.094