23948sdkhjf

Binge satsar på automation – förvärvas av GLS

Plåtkoncernen GLS Industries har förvärvat Binge Container. I samband med förvärvet flyttar Binge sin produktion till GLS:s fabrik i Ljungby, och tack vare flytten kan Binge automatisera sin produktion vilket ger stora tidsbesparingar.

– Redan för fem år sedan såg jag Binges smarta lösning med bottentömmande containrar och blev genast mycket intresserad. Genom att vi nu förvärvat Binge kan vi tillföra muskler och resurser för expansion. Det finns en jättepotential för tillväxt, säger Jens Petersson, ägare och vd för GLS Industries.

Binges bottentömmande containers ska effektivisera hanteringen av industriavfall, och idén fick Bo Lörgård för 30 år sedan när han var anställd på Duni i Halmstad och jobbade med logistiklösningar. Containern har distribuerats under olika varumärken genom åren men säljs nu under varumärket Binge.

Binge rymmer nästan dubbelt så mycket på samma yta som en tippcontainer. Det innebär mindre truckkörning och högre säkerhet då truckföraren tömmer containern inifrån trucken. Tömningen av containern blir både enklare och snabbare, förklarar Bo Lörgård, vd för Binge Container.

Binge Container har en egen produktionslinje i Halmstad med laserskärning, kantpress, och pulverlackering av containers, men i samband med förvärvet flyttas produktionen till Ljungby och GLS Industries produktionsenhet GLS Henjo. Detta eftersom Binge strävat efter att automatisera och effektivisera sin produktion.

– Vi har stora och tunga detaljer som vi idag hanterar manuellt, till exempel lyfts allt från lasern ner manuellt och likaså upp till kantpressen vilket ju innebär tunga moment. För att göra arbetet lättare och dessutom kunna öka kapaciteten ville jag därför effektivisera och automatisera alla dessa moment, berättar Bo Lörgård för Metal Supply.

I GLS produktionsenhet i Ljungby får Binge nu rätt förutsättningar för automatiseringen, bland annat tack vare bolagets helautomatiska laser.

– GLS har en helautomatisk laser så allt arbete med att plocka bort detaljer från lasern försvinner. De har även en svetsrobot och en robot för kantpressen vilket förenklar hanteringen, förklarar Bo.

Den 4 januari förväntas allt med flytten vara klart, men redan nu har några av Binges korta serier börjat köras hos GLS och Binge kan redan se stora tidsbesparingar hos dessa.

– Det är svårt att säga exakt hur mycket tid vi kommer att spara, men vi ser redan stora skillnader i tidsbesparingar, säger Bo.

I samband med flytten kommer produktionen i Halmstad helt stänga ner, och just nu pågår förhandlingar kring om de anställda kommer följa med flytten. Utöver Bo har Binge två anställda.


GLS Industries vd Jens Petersson och produktionschef Kalle Meijer bredvid en container från nyförvärvade bolaget Binge Container.
Foto: Annika Hultin Karlsson 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.14