23948sdkhjf

Annorlunda projekt: 1 308 stansade flaggor av plåt

Kode Plåt i Kungälv har startat ytterligare ett arbetsskift för att 16 timmar om dagen kunna stansa flaggor till ett hotell i Landvetter. 22 000 kg plåt ska bli 1 308 flaggor med 18 630 hål i vardera flagga. 36 länder kommer vara representerade på fasaden.

Det var i januari år 2017 som Wingårdhs Arkitekter började föra en dialog med Kode Plåt angående hotellet i Landvetter. Då var projektet i skisstadiet och dialogen handlade om vad som var möjligt att genomföra i plåt.

– När vi på Kode Plåt sedan fick frågan om att genomföra all tillverkning och montering av flaggorna tackade vi självklart ja. Det är klart att detta är ett extra roligt uppdrag. Det är en annorlunda plåtfasad och det är väldigt mycket att perforera, säger Arthur Andersson, delägare på Kode Plåt.

Hotellet i Landvetter byggs för Swedavia och byggnationen drivs av Peab som är byggherre. Hotellet som ligger i direkt anslutning till terminalen kommer ha sju våningar om 10 000 kvadratmeter och drivas av Scandic.

Hotellet har ett internationellt tema då fasaden skapas av flaggor från 36 länder, och varje flagga upprepas ungefär 36 gånger vilket gör att det totala antalet flaggor blir 1308 st.

– För detta projekt har vi beställt 22 000 kg plåt från Bevego. Flaggorna ska vara 152 x 106 cm och därför beställde vi måttanpassade plåtar, det blev 1 320 stycken färdigskurna plåtar. Materialet som vi använder är en natureloxerad aluminium vilket är ett material som kommer att behålla sitt utseende även när åren går, det kommer endast att mattas ner något, berättar Arthur.


Det nya hotellet kommer ligga i direkt anslutning till flygplatsens terminal. 
Visionbild: Wingårdhs

I Kode Plåts verkstad blir upp till fyra ton plåt flaggor varje vecka, och för att Kode Plåt ska slippa hantera 22 ton plåt i sin verkstad lagerhåller Bevego materialet.

För Kode Plåt går den mesta tiden i detta projekt åt till att stansa alla plåtarna. Flaggorna måste nämligen monteras fasad för fasad, och eftersom flaggorna ska sitta slumpmässigt och alla flaggor för den sidan ska vara klara när en sida påbörjas, kan Kode Plåt inte göra färdigt alla flaggor av samma sort samtidigt. Det gör att det krävs extra många byten av stans. För att klara detta har ett extra skift införts i verkstaden och nu kan stansmaskinen vara igång 16 timmar per dag.

De olika flaggorna kommer att framtäda i svartvitt/gråskala då plåtarna inte färgas i olika färger. Men hur gör bolaget då för att få flaggorna i olika nyanser? Arthur berättar att det har med perforeringen att göra.

– Det blir en riktigt häftig effekt med dessa perforerade plåtar på fasaden. De olika storlekarna på hålen i perforeringen motsvarar olika färger på flaggorna. Bakom kassetterna sitter en svart bakgrund som lyser igenom de perforerade ytorna. Ju större hålen är desto mörkare färg upplevs flaggan vara i. Ett vitt fält på en flagga görs med mycket små hål så att plåtens ljusgrå färg får skapa en nyans som är naturligt ljus, förklarar Arthur.

Flaggan med flest antal färger består av nio olika storlekar på hålen i perforeringen. Varje färg kräver sin stans, så för denna flagga krävs nio olika stansar samt byte mellan varje stans.

Det nya hotellet i Landvetter beräknas öppna våren 2021. Kode Plåts arbete börjar däremot redan nu närma sig ett slut och snart kan flygplatsens resenärer mötas av en fasad prydd av 1 308 flaggor. 


För att få fram flaggornas mönster används olika storlekar på hålen i perforeringen.
Foto: Bevego / Micaela Angerheim

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.095