23948sdkhjf

Varselrisken är fortsatt hög

Idag presenterar Svensk industriförening Sinf sin underleverantörsbarometer för tredje kvartalet 2020. Barometern visar bland annat att 15 procent räknar med att behöva varsla personal och att hälften av bolagen fortfarande använder korttidspermittering.

I Sinf:s senaste barometer för industrins underleverantörer visar företagen på stora variationer. Inför kvartal fyra till exempel, tror 33 procent av företagen på en orderingångsminskning medan 38 procent av företagen tror på en ökning.

– Generellt kan sägas att Underleverantörsbarometern för kvartal 3 visar ett underleverantörsverige som går i rätt riktning. Omsättningen och även lönsamheten har vänt till mer positiva siffror under Q3 men ligger fortfarande under snittet tidigare år, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Sinf.

Bland underleverantörerna har 46 procent genomfört eller planerat för att korttidspermittera under året, och under kvartal tre kvarstår fortfarande 49 procent av företagens permitteringar. Dessutom har 15 procent av företagen varslat eller tror att de kommer behöva varsla under året. Av dessa har 71 procent verkställt uppsägningar på grund av arbetsbrist.

Vidare visar barometern att coronapandemin under kvartal tre har påverkat företagens omsättning negativt för 58 procent av de svarande, medan 23 procent uppger att omsättningen påverkats positivt jämfört med fjolåret.

Barometern visar även att:
- 35% har drabbats av förseningar/inställda leveranser från utlandet.
- 17% har drabbats av förseningar/inställda leveranser inom Sverige.
- 14% har ställt in/skjutit upp planerade leveranser till utlandet.
- 20% har ställt in/skjutit upp planerade leveranser inom Sverige.
- 26% upplever att kunderna flyttar hem produktion. 83% av dessa anser att största anledningen är för att säkra leveranser.

I Underleverantörsbarometern mäter Svensk Industriförening Sinf kontinuerligt stämningen bland de mindre och medelstora underleverantörerna till storföretag. Sinf har cirka 1 000 medlemsföretag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.125