23948sdkhjf

Stålbolaget säger upp 1 000 – svenska personalen drabbas hårt

Finska stålkoncernen Outokumpu meddelar idag att de planerar globala personalneddragningar på cirka 1 000 tjänster, varav 190 anställda i Sverige.

Nu meddelar Outokumpu att de startar förhandlingsprocesser för medarbetare i flera länder, där planen är att skapa kostnadsbesparingar genom omstrukturering och minskning av det totala antalet anställda. Totalt ska cirka 1 000 tjänster bort, vilket innebär att var tionde anställd kommer sägas upp.

Uppsägningarna förväntas ske främst i slutet av 2021.

Anledningen till varslet är coronapandemins påverkan på den globala ekonomin och den utmanande marknadssituationen som bolaget hamnat i. För att säkerställa företagets kostnadskonkurrenskraft menar Outokumpu att det är avgörande att minska fasta kostnader där personalkostnader är en viktig del.

Neddragningarna kommer bland annat att drabba 190 i Sverige, 270 i Finland och 250 i Tyskland, och bolaget strävar efter att ha strax under 9 000 anställda år 2022.

– Vi har initierat flera andra kostnadsbesparingsåtgärder i företaget, men utöver dessa är de planerade omstruktureringsåtgärderna nödvändiga för att anpassa vår kostnadsstruktur. Dessa åtgärder är svåra för hela organisationen och på individnivå, och vi kommer att göra vårt yttersta för att säkerställa en transparent och rättvis process under denna svåra tid, säger bolagets vd Heikki Malinen.

De planerade personalminskningarna förväntas generera en årlig besparing på cirka 70 miljoner euro, varav 60 miljoner euro är direkta personalkostnader.

I Sverige har Outokumpu verksamhet i Storfors, Fagersta Avesta, Degerfors, Torshälla och Eskilstuna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Damstahl vinner trippelt för sin digitala resa: "Har bara börjat"
EMO 2023 tillbaka efter pandemin
Klart: H2 Green Steels stålverk får ja i domstolen
Sveriges fossilfria stål hyllas av USA:s Blinken
Vill producera metaller med lågt koldioxidavtryck – investerar i miljöanpassad utrustning
Stålåret 2023: Mer positivt än väntat

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125