23948sdkhjf

Nya luftrenaren ska minska coronaspridningen

Att coronaviruset kan spridas via små luftburna mikropartiklar är bekräftat av såväl WHO som vetenskapen i allmänhet, vilket kan vara särskilt farligt i dåligt ventillerade utrymmen. Nu har PA Consulting och Hydroxyl Technologies tillsammans tagit fram ny teknik som ska minska överföringen av luftburna partiklar som coronaviruset.

Coronaviruset kan via luftburna mikropartiklar så kallade aerosoler, hänga i luften länge och det kan vara särskilt farligt i dåligt ventilerade rum, bussar, kontorslokaler och andra slutna utrymmen. Detta trots att människor respekterar det rekommenderade avståndet på en till två meter.

Nu har PA Consulting (PA) i samarbete med Hydroxyl Technologies (HT) utvecklat en ny dekontamineringsteknik, kallad Airora Professional, som ska minska överföringen av corona inomhus. Fyra offentliga sjukhus i England är nu redo att testa Airora Professional.

Airora Professional ska med hjälp av hydroxylradikaler neutralisera och bekämpa alla luftburna patogener inklusive corona inomhus, samtidigt som människor fortsatt vistas i lokalerna. HT har utvecklat tekniken i över 15 år men det är först nu under pågående pandemi som dess fulla potential realiseras. Enheten kan monteras på en vägg, i taket eller på en bordsskiva i alla inomhusmiljöer och kommer dygnet runt att verka för att hålla patogener borta.

Till skillnad från filterbaserade system som bara kan rena luften som passerar genom dem, skapar Airora en kontinuerlig kaskad av hydroxylradikaler som sprids genom hela rummet och dekontaminerar rummet under dygnets alla timmar. Hydroxylerna ska kunna neutralisera upp till 99,9 procent av luftburna och ythäftande virus och bakterier.

Testerna av tekniken, som hanteras av Airoras distributionspartner Althea UK & Irland, inleds nu på två brittiska sjukhus, följt av ytterligare två i början av november. Enheterna installeras på tre till fyra utvalda avdelningar vid vart och ett av sjukhusen. Resultaten av sjukhusens pilotprojekt förväntas i mitten av november 2020.

Parallelt med detta kommer produkterna rullas ut på vårdhem, andra medicinska anläggningar som veterinärer, företagskontor, skolor och universitet, restauranger och barer, i kollektivtrafiken samt i privata hem. Samtal om användning av tekniken pågår redan med större distributörer i Tyskland, Nederländerna, Belgien, Thailand, Bangladesh och Indien, samt en stor europeisk flygplats.

– Airora bygger på 15 år av teknisk utveckling, och det faktum att sjukhus nu testar produkterna på allvar är ett spännande första steg mot att kommersialisera en revolutionerande uppfinning på marknaden, med syftet att skydda oss alla från luftburna patogener som Covid-19 säger Gideon Davenport, vd för Hydroxyl Technologies.

Wil Schoenmakers, global chef för konsument och tillverkning på PA Consulting, tillägger:

– PA och HT arbetar nu med nya tillverkningspartners för att snabbt kunna skala upp tillverkningen av produkterna i Storbritannien för att på så sätt möta den globala efterfrågan.


Nya luftrenaren Airora testas nu på två brittiska sjukhus.
Foto: PA Consulting

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.094