23948sdkhjf

Höganäs Verkstad satsar på fräsning

Strax innan midsommar började Höganäs Verkstad AB köra med sin nya investering – en MTE bäddfräsmaskin från Mekana Maskin. Nu kan bolaget bearbeta detaljer som tidigare inte var möjligt.

Då Höganäs Verkstads tidigare bäddfräs inte hade någon verktygsväxling och dessutom var på väg att ge upp, blev det dags för bolaget att ersätta maskinen med en ny.

– Då vi inte hade verktygsväxling på vår gamla maskin och vår operatör som jobbat hos oss i 25 år började klaga på axelproblem, köpte vi även maskinen som en arbetsmiljömässig investering. Det blir rätt tungt i längden att växla verktyg för hand. Sen ville vi även höja vår tekniska nivå på vad vi kan göra genom att köpa en lite större maskin med flera bearbetningsaxlar, berättar Dan Söderberg som är chef för affärsområdet Maskin hos Höganäs Verkstad, för Metal Supply.

Den nya maskinen har ett arbetsområde på 4 000 x 1200 x1500 mm och är bland annat utrustad med Heidenhain styrsystem TNC 640 CNC och ett vertikalt och horisontalt rundbord.

Hur har maskinen hjälpt er hittills?

– Maskinen har hjälpt oss att bearbeta befintliga produkter mer effektivt och den har också bidragit starkt till att ta in nya mer komplexa detaljer. Vi har redan bearbetat detaljer som vi inte kunde tidigare, säger Dan.

Maskinen har även gjort området fräsning större för företaget.

– Vi har tidigare inte marknadsfört oss så mycket kring fräsning men nu ser vi helt klart en fördel i att kunna ta lite större och mer komplexa jobb. Vi är idag stora på karusellsvarvning och denna maskin passar fint in det segmentet med tanke på vårt rundbord som vi kompletterade fräsen med.

I den nya bäddfärsmaskinen kommer företagets maskinkomponenter att tillverkas utefter kundens önskemål, och Höganäs bearbetar i de flesta material så som S355, rostfritt duplex och manganstål.

Det känns mycket bra att ha gjort den här investeringen. Vi har ju funnits i Höganäs i 127 år och att då satsa långsiktigt och fortsätta investera i både nya maskiner och kompetenta medarbetare, är ett givet synsätt som jag och våra ägare delar, säger Dan.

Förutom styrsystemet TNC 640 CNC och ett vertikalt och horisontalt rundbord, är maskinen även utrustad med Heidenhain mätprober TS-460/TT 460, ATC 24, Automathuvud ATF 1° x 2,5° och CTS 20 bar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078