23948sdkhjf

Gränges rapport visar återhämtning på marknaden

Det råder en positiv ton hos Gränges. Här har föräljningen ökat under det tredje kvartalet.

- Vi såg tydliga tecken på återhämtning på marknaden under det tredje kvartalet 2020, även om covid-19-pandemin fortsatte att påverka Gränges marknader, skriver Gränges vd Johan Menckel och fortsätter:

- Försäljningsvolymen under det tredje kvartalet uppgick till 86,7 kiloton, vilket motsvarar en ökning med 1 procent jämfört med samma period föregående år och 23 procent jämfört med försäljningsvolymen under det andra kvartalet.

Nettoomsättningen minskade till 2 575 miljoner kronor. Förra året var motsvarande siffra 2 998 miljoner.

Det justerade rörelseresultatet ökade till 203 miljoner kronor att jämföra med förra årets 190 miljoner.

Kassaflödet före finansieringsverksamheten ökade till 348 miljoner kronor mot förra årets 155 miljoner. Justerat kassaflöde före finansieringsverksamheten uppgick till 380 miljoner kronor mot förra årets 442 miljoner.

- Marknadsförutsättningarna under det tredje kvartalet var särskilt starka inom HVAC och övrigt, där en generellt hög aktivitet på marknaden förstärktes ytterligare av den långa och varma sommarsäsongen. Den starka efterfrågan tillsammans med ökade marknadsandelar bidrog till att försäljningsvolymen ökade med 15 procent jämfört med föregående år.

- Inom fordonsindustrin såg vi en stegvis återhämtning under det tredje kvartalet, med en lägre årlig minskning jämfört med det andra kvartalet. Tecknen på återhämtning var starkast i Asien, med Kina som främsta drivkraft, och Amerika, där försäljningen till fordonsindustrin minskade med endast 5 procent respektive 12 procent jämfört med föregående år, trots lagerreduktioner i kundledet. Den europeiska fordonsmarknaden var fortsatt utmanande även under det tredje kvartalet, där försäljningsvolymen minskade med 27 procent, även om vi såg ökad marknadsaktivitet vid slutet av kvartalet.

- Till följd av den ökade efterfrågan på marknaden i Amerika, återöppnades under det tredje kvartalet produktionsanläggningen i Salisbury, som tillfälligt stängdes ner i april. Vidare har vi också beslutat att slutföra utbyggnaden av produktionsanläggningen i Newport, som skjutits upp på grund av covid-19.

Några tidigare tillkännagivande kommer också upp. Dels etableringen av det nya affärsområdet Gränges Powder Metallurgy, med fokus på avancerade aluminiumpulver och sprayformningsteknik. Dels förvärvet av Aluminium Konin. 

Om framtiden är det svårare att sia.

- Det är fortfarande svårt att tillhandahålla en pålitlig prognos för underliggande efterfrågan på marknaden, även om osäkerheten på marknaden till följd av covid-19 har minskat. 

- För det fjärde kvartalet förutspår Gränges för närvarande en organisk tillväxt i försäljningsvolym med låga ensiffriga tal jämfört med föregående år. Detta inkluderar en stabil utveckling inom fordonsindustrin och en medelhög ensiffrig tillväxt för HVAC och övrigt, skriver Johan Menckel.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.062