23948sdkhjf

Sandvik återhämtar sig men vissa områden kämpar hårt

Efter en utmanande tid hos Sandvik kännetecknades tredje kvartalet 2020 av stabilisering och en gradvis återhämtning, och trots att flera siffror i rapporten visar rött i jämförelse med 2019 kan företaget visa upp ett starkt rörelseresultat.

Under årets tredje kvartal har Sandvik börjat se en återhämtning, och rörelseresultatet för kvartalet landade på 3 459 miljoner kronor, en ökning med nästan 500 miljoner från motsvarande period 2019 då orderingången uppgick till 2 996 miljoner kronor.

Trots detta redovisar företaget fortfarande överlag sjunkande siffror i jämförelse med föregående år, och i tredje kvartalet minksade intäkterna från 25 163 miljoner kronor 2019, till 20 145 miljoner 2020. Även kassaflödet var var mindre i jämförelse med motsvarande kvartal 2019, och det operativa kassaflödet uppgick till 4 845 miljoner (6 306 miljoner kronor 2019).

När det kommer till orderingången gick det olika bra för olika affärsområden, men totalt uppgick orderingången till 19 909 miljoner kronor (24 992 miljoner kronor 2019). Det affärsområde som klarade sig bäst var Sandvik Mining and Rock Technology.

– Metallpriserna låg på höga nivåer och brytning kunde ske i gruvorna i större delen av världen. Följaktligen ökade Sandvik Mining and Rock Technology sina ordrar med 2 procent jämfört med samma period föregående år, till följd av en stark orderingång för utrustning, säger Stefan Widing, vd och koncernchef.

Sandvik Machining Solutions och Sandvik Materials Technology klarade sig dock inte lika bra. Sandvik Machining Solutions ordrar minskade med 19 procent, främst till följd av den fortsatta svagheten inom flyg- och energisegmentet. Sandvik Materials Technology noterade en betydande nedgång i orderingången om -34 procent, vilket belyser den fortsatta svagheten inom investeringar i olja och gas.

Vi förväntar oss att den gradvisa återhämtningen fortsätter, men marknadsförhållandena kommer att vara osäkra till dess att vi har lagt pandemin fullt bakom oss. Vi fortsätter växla våra kortsiktiga besparingar till permanenta initiativ för att anpassa oss till den dämpade efterfrågan även på medellång sikt inom flyg samt för olja och gas, avslutar Stefan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.08