23948sdkhjf

Fortsatt dystert för stålproduktionen – men vi kan ha nått botten

Hittills i år har stålproduktionen minskat med 14,6 procent jämfört med förra året och under september minskade stålproduktionen med 2,3 procent. Det visar färsk statistik från Jernkontoret.

Under september månad producerades 389 tusen ton råstål i Sverige vilket är en minskning på 2,3 procent jämfört med september 2019. Kollar man på hela 2020 har det hittills i Sverige producerats 3 164 tusen ton råstål, vilket är en minskning med 14,6 procent jämfört med motsvarande period 2019.

En stor del av nedgången förklaras av att vissa ståltillverkare, med anledning av coronapandemin och det rådande ekonomiska läget, har tvingats stänga ner sin produktion.

På grund av osäkerheten med coronapandemin har Jernkontoret inte gjort prognoser på ett tag, men Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret, berättar för Metal Supply att det finns indikationer på att det nu börjar röra sig i en positiv riktning.

– Det är väldigt svårt att säga när det kommer att vända men det har ju kommit in lite positiv PMI-data, och om man kollar runt ser man att bankerna och konjunkturinstitutet nu ser lite ljusare på framtiden. Samtidigt ser man hur smittspridningen tilltar i världen vilket gör läget väldigt osäkert, säher Mathias.

Förutom positiv PMI-data hänvisar Mathias även till att minskningen av svensk stålproduktion i september är lägre än månadrna tidigare:

februari: -2,5 procent
mars: -2,9 procent
april: -6,7 procent
maj: -18,1 procent
juni: -7,9 procent
juli: -59,1 procent
augusti: -28,6 procent

– Nu i september ser vi ju att vi ligger på en minskning med 2,3 procent vilket tyder på en positiv utveckling. Det här talar för att vi kanske har nått en botten och att vi nu börjar röra oss i rätt riktning. Detta är ju dock inget som vi kan veta säkert, kommer det nya lock downs till exempel kanske det börjar gå nerför igen, säger Mathias.

Produktionsstatistiken sammanställs av Jernkontoret och bygger på uppgifter från elva ståltillverkare i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11