23948sdkhjf

Mässingliknande färg gjorde plåtarbetet mer kostnadseffektivt

Mitt i centrala Falkenberg färdigställs i dagarna ett helt nytt kultur- och kunskapscenter. Plåten som pryder fasaden kommer från Falkenbergs Plåtslageri, och med hjälp av en mässingliknande färg har centret lyckats komma undan mer kostnadseffektivt än vad som först var tänkt.

Till det nya centrumet Argus i Falkenberg har Falkenbergs Plåtslageri stått för plåtarbete och andra utsmyckande detaljer som satt en designmässig prägel byggnationen. Totalt har Falkenbergs Plåtslageri lagt runt 2 000 timmar av sitt arbete på projektet.

Det känns väldigt roligt att få uppdraget och att vara en del av ett såhär stort projekt i vår hemstad, säger Henrik Unosson, vd för Falkenbergs Plåtslageri.

Från början var arkitektens plan att använda mässing till allt plåtarbete på byggnaden, men eftersom mässing är dyrt kom Falkenbergs Plåtslageri med förslag på ett mer förmånligt alternativ. Efter lite överläggning med Henrik Unosson kom parterna gemensamt fram till att på utvalda ställen ersätta mässing med aluminium, och för att få till designen så som arkitekten tänkt målades aluminiumet i en färg som påminner om mässing.

– Mässing är ett dyrt material som gjorde att priset drog iväg. Vi tog istället fram ett förslag på att använda aluminium på de ställen där man ändå inte ser taken och den kalkylen blev betydligt mer kostnadseffektiv, berättar Henrik.

Färgen som användes heter Pearl Gold.

Tack vare bortvalet av mässing har parterna dessutom kunnat lägga mer krut på byggnadens utsmyckningar, och runt huvudentrén har både väggar, kanter och dörrarnas inramning klätts med mässing.

Falkenbergs Plåtslageri grundades 1966 och är ett familjeföretag med runt 30 anställda.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.094