23948sdkhjf

Anmäler bolag för misstanke om pågående miljöbrott

Skånska rotestbolaget VetoNu har anmält Bergsstaten, jämtländska myndigheter och prospekteringsbolag för misstanke om pågående miljöbrott och för underlåtenhet att anmäla miljöbrott.

Det skånska protestbolaget VetoNu har skickat in en anmälan till Nationella åklagaravdelningen, Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. VetoNu anmäler sin misstanke om att bolagen Continental Precious Minerals och EU Energy Corp, Bergs kommun, Länsstyrelsen i Jämtland samt Bergsstaten har begått miljöbrott, respektive underlåtit att anmäla miljöbrott och på så vis har bidragit till flera månaders okontrollerade utsläpp av hälso- och miljöfarliga tungmetaller, särskilt uran.

– Mitt under pågående statlig utredning av alunskifferns problematik pågår okontrollerade utsläpp ur ett provborrningshål som ingen av de inblandade myndigheterna har försökt att stoppa, säger Anita Ullmann, ordförande för VetoNu.

Utsläppen som Anita pratar om sker i Bergs kommun ur ett provborrningshåll i alunskiffer med ett djup på 224 meter.

– Händelserna i Oviken visar tydligt på att nuvarande regelverk i Minerallagen inte fungerar. De lokala myndigheterna skickar vidare ärendet till Bergsstaten som i sin tur erkänner att de inte har expertis på miljöområdet. Detta medan ett utsläpp ur den uranhaltiga alunskiffern fortsätter att pågå under flera månader, fortsätter Anita.

Enligt Anita tar Bergsstaten inte hänsyn till enskilda bolags lämplighet.

– Fallet i Jämtland visar vilka konsekvenser det kan få när bolag tillåts genomföra provborrningar utan vare sig en lämplighetsprövning eller ändamålsenlig tillsyn. Framför allt blir det tydligt att undersökningstillstånd inte borde få ges överhuvudtaget så länge det inte finns en oberoende konsekvensanalys från början till slutet av gruvprojekten, säger Anita.

Vi får kontakt med Kicki Myrberg, medlem i VetoNu:s styrelse, och hon tillägger:

– Vi hade ju önskat att den här typen av miljöbrott inte skulle ske, ändå gör de det gång på gång då spektakulära bolag tillåts agera. I det allmänna medvetandet sägs det ofta att vi har bra miljölagar i det här landet. Fallet i Oviken visar på motsatsen och det finns fler.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.158