23948sdkhjf

Lyckat pilotprojekt: Nu kan AI från SKF sköta underhållet

Under SKF:s virtuella teknikdag var Eitan Vesely, AI Offering Manager hos SKF, en av talarna. I sitt föredrag berättade Eitan mer om hur Automated Machine Learning, AutoML, och AI kan hjälpa företag i sitt underhållsarbete.

2019 förvärvade SKF det israeliska bolaget Presenso som utvecklar en mjukvara som, baserat på artificiell intelligens, kan förutse behovet av underhåll. Idag jobbar SKF och Presenso tillsammans med utvecklingen av mjukvaran, och på så sätt ska problem i företags produktionsanläggningar upptäckas och identifieras utan att behöva använda dataanalytiker.

– För kunder betyder detta att felvarningar och insikter sker tidigare, vilket ger underhållstekniker den tid och information de behöver för att planera underhåll och fastställa en diagnos innan en maskin går sönder, säger Eitan.

Något som enligt Eitan är extra spännande med utvecklingen av mjukvaran är att det går att kombinera olika typer av processdata.

– Det som är riktigt spännande med den här utvecklingen är att vi kan kombinera tillgångsvibrationsdata med temperatur och andra typer av processdata som genereras av maskinen, säger Eitan.

Tillsammans med dotterbolaget Presenso har SKF utvecklat verktyget SKF Enlight AI, en lösning som redan testats hos ett stort massa- och pappersföretag i Latinamerika. Eftersom resultatet från pilotprojektet visade att SKF:s lösning med flera typer av processdata kunde förutsäga fler fel än om bara en datakälla skulle ha användts, är SKF nu i full färd med att rulla ut lösningen till hundratals maskiner i tre olika anläggningar.

– Med den kunskap och förståelse för en maskins prestanda som AutoML möjliggör, kan vi samarbeta med kunden för att planera underhåll och optimera lager av reservdelar på ett helt nytt sätt, avslutar Eitan.


Foto: SKF

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094