23948sdkhjf

Nytt nordiskt klimatprojekt ska minska plåtspillet

Nu startar ett nordiskt projekt med syfte att minska mängden plåtavfall med 30 procent, eftersom bristfällig hantering av byggavfall samt dålig kunskap om återvinning har växt fram som en stor klimatutmaning för plåtslageribranschen.

I juni kom beskedet att EU, via Nordic Innovation, ger ekonomiskt stöd till de nordiska plåtslageriorganisationerna för utveckling och genomförande av ett nytt projekt som kommer att minska mängden avfall från nordiska plåtslagare.

– Var och en av oss är för små för att genomföra ett så omfattande projekt, men tillsammans representerar vi nära 1 600 plåtslagerier i Norden. Gemensamt kommer vi upp i en storlek som verkligen kan göra skillnad, säger Johan Lindström, vd på bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen.

Det är första gången som de fyra nordiska förbunden Plåt & Ventföretagen (Sverige), Tekniq (Danmark), Samtok idnadarins (Island) och Ventilasjons- og blikkenslagerbedriftenes Landsforbund (Norge), samlas för ett gemensamt projekt i den här storleken.

– Det viktigaste vi kan göra är att minska mängden avfall och sedan återanvända produkterna. Det kommer fortfarande att finnas plåtavfall efter projektet, men de kommer att återvinnas på rätt sätt. Vi har som mål att minska vårt avfall med 30 procent, vilket innebär 4 000 – 5 000 ton per år, säger Johan.

Förutom att minska avfallet från verkstäder i synnerhet kommer projektet också att bidra till att minska mängden avfall på byggarbetsplatser. Plåt & Ventföretagen kommer även inleda ett samarbete med cirka tre plåtslagerier per land som blir projektets referensföretag.

– Det första vi ska göra är att samla in information om hur olika länder behandlar sitt avfall i dag och sedan titta på nya lösningar. Vi kommer att utveckla praktiska och konkreta verktyg och guider som gör det möjligt för de enskilda företagen att avsevärt minska sitt plåtavfall, säger fortsätter Johan.

Projektet kommer vara igång till 31 mars 2022 och kommer att ledas av det norska förbundet Ventilasjons- og blikkenslagerbedriftenes Landsforbund.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.109