23948sdkhjf

Rätt kompetens inom svets gjorde Jernbro till leverantör

I projektet Ny kylare KK 3 valdes LKAB:s dotterbolag LKAB Mekaniska som huvudleverantör, som i sin tur valde Jernbro som en av sina huvudleverantörer. Nu har Jernbro tillverkat och levererat 39 palletsarmar, 13 palletsramar och 65 drivkedjeenheter till projektet.

Projektet Ny kylare KK 3 har som syfte att byta ut pelletskylaren i Kiruna Kulsinterverk 3 som nu varit i drift i 25 år. För att välja ut leverantörer till projektet hade LKAB Mekaniska bland annat krav att leverantören skulle uppfylla kvalitetskraven EN 3834-3 för svetsning, men även att leverantören skulle ha rätt kompetens inom grovsvetsning eftersom det rör sig om tjocka, stora och tunga plåtar.

Detta uppfyllde Jernbro, och Jernbro valdes därför ut som en av projektets huvudleverantörer. Nu har Jernbro tillverkat och levererat 39 palletsarmar, 13 palletsramar och 65 drivkedjeenheter till projektet.

– Vi är en stark leverantör eftersom vi är kompletta gällande svetsning och maskinbearbetning, men även för att vi är certifierade enligt de rätta normerna SS-EN ISO 3834-3. Vi kan dessutom frakta dessa stora volymer som det handlar om, säger Mikael Fors, avdelningschef på Jernbro i Kiruna.

Exempelvis mäter en av delarna, en stor ring, hela 27 meter i diameter, och det Jernbro levererat väger drygt 300 ton totalt.

Delleveranserna har skett från årsskiftet fram till och med maj. I juni till juli ägde slutmonteringen och provmonteringen rum i LKAB:s truckverkstad i Mertainen, utanför Kiruna. Nu i september 2020, under ett stopp för förebyggande underhåll, ska allt transporteras till Kiruna för uppmontering. I slutet av oktober är planen att driften och produktionen ska vara igång.

– Allt har gått enligt plan, och för vår lokala etablering i Kiruna var projektet av betydande storlek. LKAB och LKAB Mekaniska är en av våra viktigare kunder och vi ser fram emot ett fortsatt samarbete inom projekt och underhållsinsatser, säger Mikael Jansson, vd på Jernbro till Metal Supply.

– Vi ser nu fram emot en fullt fungerande maskin som kyler ner järnmalmspelletsen för att kunna tas om hand för vidare distribution, säger Jan Andersson, projektledare på LKAB Mekaniska.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094