23948sdkhjf

Hemligheten är att lita på magkänslan

Som 25-åring fick BE Groups vd Peter Andersson sitt första chefsjobb, och sedan dess har vd:n hoppat mellan stora och små företag för att utvecklas på bästa sätt. Något som Peter alltid litat på är sin magkänsla, vilket hjälpt honom ta tuffa men kloka beslut genom åren.

På BE Groups huvudkontor i Malmö sitter bolagets vd Peter Andersson tillbakalutad på sitt kontor som pryds av BE Groups blåa färger. Utanför fönstret skymtar Turning Torso en bit bort, och solen värmer mot rutan trots att sommaren är över. Peter har precis haft 1-årsjubileum som vd hos BE Group och han ser verkligen ut att trivas på sitt nya jobb. Hans historia som ledare börjar dock flera år tidigare, och genom åren har Peter haft chefs-roller hos flera olika bolag.

Peter fick sitt första jobb på Alfa Laval, och när han var 30 år hade han ansvar för alla Alfa Lavals servicecenter runt om i världen. Många tyckte därför det var konstigt när Peter valde att sluta på Alfa Laval och gå över till ett mindre företag, men det är ett val som Peter är väldigt nöjd med idag.

Efter åtta år hos Alfa Laval valde jag att gå över till ett mycket mindre företag som produktionschef, vilket är det bästa karriärsteget jag tagit i mitt liv. Där fick jag lära mig mer om vad ett företag faktiskt är, och jag fick vara med i väldigt många stora frågor, säger Peter.

Efter fem år valde Peter dock att gå vidare, och de kommande åren följdes av två vd-poster, en i Sverige och en i USA, trots att Peter emellanåt hade andra planer.

Jag satte mig faktiskt och skrev upp på en lapp vad jag ville göra i livet. Jag skrev till exempel upp murare och mattelärare, yrken som inte alls var lika de jag haft innan. Men jobberbjudanderna jag fick gjorde att listan fick vänta.

2016 började Peter sin resa på BE Group som ansvarig för affärsenheten Produktion Sverige och Polen, men när BE Groups tidigare vd sa upp sig öppnades en ny möjlighet för Peter.

När styrelseordförande ringde runt och kollade läget tänkte jag inte så mycket, utan sa bara direkt att jag tar jobbet. Och så blev det, säger Peter och ler.

Rektangulära konstruktionsrör blästrade och målade i BE Groups nya produktionslinje i Norrköping.
Foto: BE Group

Sedan 1 oktober 2019 har Peter nu suttit som vd för BE Group, och hittills trivs Peter som fisken i vattnet. Han berättar att han minst sagt jobbat intensivt sedan starten, inte minst på grund av coronapandemin. Men trots detta tappar inte Peter hoppet. Ur arbetssynpunkt ser han det snarare som något spännande, eftersom företaget får jobba med saker de vanligtvis inte är vana vid.

Man kan säga att det har blivit mycket jobb med saker som egentligen inte är så roliga, men det är roligt att jobba med att göra de tråkiga sakerna bättre. Vi har jobbat väldigt mycket med att parera för effekter till följd av corona, och det har faktiskt varit ganska kul, säger Peter.

Precis som för många andra bolag har coronakrisen inte varit någon lätt situation att hantera, men Peter berättar att det trots pandemin gått rätt så bra för BE Group sedan han blev vd.

Rent omsättningsmässigt har utvecklingen inte varit särskilt bra, men tittar man på vårt resultat så är det ganska likt vårt tidigare vilket jag är väldigt nöjd med givet förutsättningarna. Vissa bolag har vi lyckats vända från förlust till vinst, samtidigt som vi drabbats på vissa andra sidor.

Peter berättar vidare att hemligheten för att ta sig igenom till exempel en kris eller tuffa beslut, alltid har varit att lita på magkänslan.

För det första gäller det att vara lugn, sansad och pragmatisk. Jag använder mitt hjärta och magkänsla väldigt mycket. Om det känns rätt i hjärtat, även om det kanske inte alltid är ett roligt beslut man måste ta, så är det bara att göra det. Då blir det ofta bra, säger han.

I sina chefsroller över åren har Peter behövt vara med och ta tunga beslut som påverkar personalen, och hos BE Group skedde detta nyligen när företaget gjorde en av sina viktigaste investeringar någonsin – en helautomatisk helintegrerad produktionslina i Norrköping.

Investeringen på 60 miljoner medförde dock en produktions- och lagerflytt av verksamheten i Malmö till Norrköping, vilket gjorde att de anställda där blev av med sina jobb, något som var väldigt olyckligt enligt Peter.

Jag har varit med och tagit sådana här beslut tidigare, men då har det varit i en högkonjunktur. Vi visste ju inte att hela samhället skulle stängas ner, och jag tror faktiskt att vi hade väntat med att stänga verksamheten i Malmö om vi hade vetat att pandemin skulle komma, säger Peter.

BE Groups stållager i Norrköping med tusentals dimensioner av balk, stång, profiler, rör och plåt.
Foto: BE Group

Förutom investeringen i Norrköping håller bolaget på att ta fram en ny e-handelsplattform, och andra viktiga projekt för bolaget i nuläget är en modernisering av produktionen i Finland, samt förändringar av verksamheten i Baltikum.

När vi frågar Peter vad som skiljer ut BE Group från konkurrenterna svarar han att det är många saker. Kanske främst deras mer än 130-åriga historia som oberoende ståldistributör, vilket innebär att de inte ägs av eller har koppling till någon enskild stålproducent.

Detta gör att vi kan jobba med stålleverantörer från hela Europa, och på så sätt kan vi ha en stor bredd i vårt sortiment samtidigt som vi kan skräddarsy unika erbjudanden till våra kunder. Numera har vi i Norrköping också norra Europas modernaste anläggning för bearbetning av balk, stål och rör. Det gör oss hyfsat unika, avslutar Peter.

Fakta Peter Andersson, 45 år

BEFATTNING: Vd för BE Group.

FAMILJ: Fru och två söner.

KARRIÄR & UTBILDNING: Läste till högskoleingenjör på Lunds Tekniska Högskola. Första chefsjobbet på Alfa Laval vid 25, sedan vd för Styrloution Sweden och för motsvarande bolag i USA. Började sin karriär på BE Group 2016, blev vd för bolaget 2019.

FRITIDSINTRESSEN: Umgås med familjen och titta på fotboll. För Peter är det Malmö FF och Veberöds AIF som gäller.

BE Group levererar stål, specialstål, armering, rostfritt och aluminium över hela Sverige.
Foto: BE Group

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.093