23948sdkhjf

Öppnar center för forskning inom fettsmörjning

SKF och University of Twente i Enschede, Holland har samarbetat i över 30 år. Nu kombinerar de sin expertis för att driva forskningen inom fettsmörjning - ett område som är avgörande för prestandan i roterande maskinutrustning.

De lanserar helt enkelt ett SKF University Technology Center, UTC för fettsmörjning i rullager.

– Cirka 80 procent av lagren inom industrin är fettsmorda. Det finns tydliga fördelar med att skapa en större förståelse för egenskaperna och beteendet hos smörjfetter och deras applicering, säger professor Piet Lugt, SKFs seniorforskare.

Professor Piet Lugt har varit professor på deltid vid universitetet i Twente sedan 2011. Hans undervisning och forskning fokuserar på mekanismer för lagerhaverier och livslängdsprognos, två viktiga områden som är centrala för att hjälpa lageranvändare att få ut bättre prestanda från sina maskiner. 

 Forskning vid universitetet i Twente de senaste åren har ökat vår förståelse för fettets roll i lager. Med denna kunskap kan vi minska energiförlusterna och öka livslängden på fettsmörjda ytor som i sin tur bidrar till ett mer hållbart samhälle, säger Twentes professor Dik Schipper, som kommer att fungera som UTC-direktör.

 Kullager fungerar ofta i tuffa miljöer och i kombination med varierande hastigheter och belastningar ställs extra krav på fettet. Genom att förstå hur miljön påverkar fettet i våra kunders maskiner kan vi få dem att gå längre, avslutar professor Piet Lugt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.156