23948sdkhjf

Outokumpus rostfria duplexstål fyller 90 år

I år är det 90 år sedan Outokumpus rostfria duplexstål gjorde debut på marknaden, ett stål som fortfarande ska möta dagens krav på hållbara lösningar.

Under de senaste nio årtiondena har Outokumpus duplexstål använts i stor utsträckning inom bland annat kemisk bearbetning, olja och gas, och för dagens krav på hållbara lösningar ska duplexstålet vara ett uthålligt alternativ till traditionellt målat eller belagt kolstål för broar och infrastruktur.

Duplexstålet introducerades av Outokumpus stålverk i Avesta i september 1930, som en innovation där de två vanligaste typerna av rostfritt stål, austenitiskt och ferritiskt, kombinerades. Detta gjorde det möjligt för metallurger att skapa ett nytt material med de bästa egenskaperna från båda stålsorterna.

Nu firar stålet 90 år, något som Outokumpu uppmärksammar bland annat genom att lansera ett nytt avsnitt på sin hemsida.

– Under september - oktober så har vi öppnat en särskild sajt på vår hemsida där vi bland annat beskriver duplexstålets historia, hur stålet används inom olika tillämpningar och intervjuar experter inom området, säger Jonas Nordlund, kommunikationschef på Outokumpu Sverige, till Metal Supply.

Något fysiskt firande har det dock inte blivit på grund av coronan och restruktionerna i samhället.

– Även om duplex rostfritt stål nu firar 90 år är det samtidigt ett idealiskt material för 2000-talet. Det är starkt och hållbart för industriella miljöer, men det har också ett tilltalande utseende och har en stor potential att spara kostnader och minimera miljöpåverkan, säger Peder Claesson, försäljningschef på Outokumpu.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.079