23948sdkhjf

Celsa armeringsstål satsar på naturgas

Celsa Armeringsstål har signerat ett avtal med Gasum, som innefattar både leveranser av LNG (flytande naturgas) och en ny kundterminal som byggs i Mo Industrial Park.

Läs också: Han tog hem Silverbalken

Den nordiska ståltillverkaren Celsa Armeringsstål AS som tillverkar stål av skrot i Mo i Rana i Norge, har gjort stora hållbarhetsinvesteringar under de senaste åren. Övergången till LNG (flytande naturgas) kommer att bidra till bolagets mål att minska koldioxidutsläppen.

– Vårt mål är att minska våra koldioxidutsläpp med 50 procent fram till 2030 och till 2050 har vi som mål att vara helt koldioxidneutrala. Vårt avtal med Gasum är ett strategiskt steg mot våra kortsiktiga hållbarhetsmål, utan att kompromissa med vår kostnadseffektivitet, säger Carles Rovira, vd på Celsa Armeringsstål AS.

Celsa Armeringsstål använder årligen cirka 500 GWh energi. En övergång till LNG ska minska koldioxidutsläppen med 35 procent, vilket gör det till en av de viktigaste klimatåtgärderna i Mo i Rana-regionen. Den LNG som levereras av Gasum kommer att användas i Celsas stålverk och valsverk.

Genom att använda LNG som bränsle minskar luftföroreningarna och koldioxidutsläppen betydligt jämfört med olika oljeprodukter och kol. Övergången från olja till LNG eliminerar helt utsläppen av svaveloxider och partiklar, samt minskar utsläppen av kväveoxider med upp till 85 procent.

Läs också: Global prognos för stålindustrins framtid


Foto: Celsa Armeringsstål

Terminalen i Mo Industrial Park kommer att vara klar för drift den 1 juli 2021.

– Att se den här investeringen bli verklighet är naturligtvis goda nyheter för oss. Vidare ger den nya terminalen oss en möjlighet att få kontakt med andra potentiella kunder i regionen som är intresserade av att minska sina utsläpp genom att välja LNG, säger Halvar Rommetvedt, säljchef på Gasum.

LNG levereras till Mo i Rana via tankbil från Gasums terminal i Torneå i norra Finland. Terminalen ligger på gränsen till Sverige, vilket ska göra det enkelt att leverera LNG till Gasums kunder i Finland, Sverige och Norge.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.235