23948sdkhjf

50 personer omkomna i gruvolycka

I slutet av förra veckan befaras cirka 50 gruvarbetare ha omkomit när en guldgruva i östra Kongo kollapsade. De flesta gruvarbetarna var unga, och ska ha lämnats utan möjlighet att ta sig ut när gruvan översvämmades av vatten.

I fredags rasade en gruva nära Kamituga i Kongo ihop efter att ett kraftigt regn dragit in över området. Enligt BBC ska de flesta gruvarbetarna vara unga, och flera hundratals människor ska ha försökt hjälpa till och rensa bort spillror så att ingången till gruvan kunde öppnas.

BBC rapporterar även att ett ögonvittne ska ha berättat att det kraftiga regnet gjorde så att tunnelgångarna fylldes av vatten, och när personerna försökte komma ut fanns det ingen möjlighet då vattnet flödade kraftigt in i tunnlarna.

Enligt Kamitugas borgmästare, Alexander Bundya, är det exakta antalet omkomna ännu inte fastställt.

Gruvolyckor är något som inte är helt ovanligt i Kongo eftersom gruvorna där har sämre säkerhetsstandarder, och Reuters rapporterar att flera gruvarbetare dog i Kongos gruvindustri även under 2019. Bland annat dog 16 personer när ett jordskred skedde vid en nedlagd gruva, och i ett annat jordskred dog 43 gruvarbetare som jobbade illegalt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079