23948sdkhjf

Underleverantörer drabbas när Saab går i graven

Saab har gått i konkurs och detta drabbar underleverantörerna
I Trollhättan råder det en dyster stämning efter gårdagens besked om att Saab gått i konkurs.

– Vi gav aldrig upp hoppet. Leverantörerna har stora fodringar och Saab är viktigt för det svenska systemet med fordonsutvecklingen. Beskedet om konkurs är förödande. För underleverantörerna så har en del redan parerat med varsel men en del har säkert haft kvar en viss beredskap för Saab, säger Fredrik Sidahl på Fordonkomponentgruppen till TTELA.

En av underleverantörerna som drabbas är företaget Semcon.

– Vi har mellan 50 och 60 anställda i Trollhättan och lägger nu internationella projekt här så att de anställda har jobb även i fortsätningen, säger Marcus Granlund från Semcon AB.

Väntat besked
I Skaraborg har man sedan länge rustat för gårdagens besked.

– Ja rent kortsiktigt är det mesta anpassat till att Saab inte har någon produktion idag. De flesta har koll på sina krediter sedan en lång tid tillbaka. Bedömningen är att de flesta klarar sig väl och att det inte drar med sig några följdeffekter, säger Niklas Pettersson chef på arbetsförmedlingen i Lidköping till P4 Skaraborg.

Dyster arbetsmarknad
Ser man till chansen för nyanställning för de som påverkas av den rådande situationen och dess efterdyningar är det en dyster prognos som väntar.

– Det ser värre ut nu än för ett halvår sedan. Det är en svårare arbetsmarknad idag, framförallt inom industrisidan för där har vi sett den stora nedgången.

Av Saabs närmare 800 underleverantörer finns 75 av dem i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109