23948sdkhjf

All time high efter nya investeringarna

För att effektivisera produktionen har Plåtmodul i Mjölby investerat i tre nya lasermaskiner, två från Bystronic och en från Salvagnini. Tack vare de tre maskinerna och ingången i fiberlasertekniken, har företaget nu satt all time high med den högsta omsättningen sedan starten 1979.

För att säkra sin produktion och fortsätta vara konkurrenskraftiga över tid, bestämde sig Plåtmodul i Mjölby och bolagets vd Mathias Larsson för att investera i nya lasermaskiner med fiberlaserteknik. Den senaste investeringen som nyligen börjat rulla på efter inkörning är två fiberlasermaskiner från Bystronic, men redan under 2018 togs det första steget in i fiberlaservärlden då företaget investerade i en fullt automatiserad 6 kW fiberlaser från Salvagnini.

Det här var ett första steg för oss in i fiberlasertekniken. Vi valde att ha maskinen på en väldigt hög automatiseringsgrad eftersom vi ville få ut fler skärtimmar på mindre bemannad tid. Det är ju det vi här i Sverige måste bli bättre på, att använda den skärteknik som finns. Det är det enda sättet vi kan vara med och konkurrera med låglöneländerna, säger Mathias Larsson, vd på Plåtmodul och Rotage som tillsammans bildar Rotagegruppen.

2018 investerade Plåtmodul i en fullt automatiserad fiberlaser på 6 kW från Salvagnini.
Foto: Maria Brozén

Eftersom Plåtmodul var väldigt nöjda med den nya tekniken i maskinen och den högre kapaciteten som maskinen besitter, började bolaget kolla på ytterligare effektiviseringar redan året efter. 2019 valde Plåtmodul därför att investera i ytterligare två fiberlasermaskiner. Dessa två är av modellen Bystar Fiber 3015 från Bystronic och har en maskinstyrka på 12 kW vardera.

Vi hade egentligen inget problem vi behövde lösa, utan detta var en ren effektivitetsinvestering. De nya maskinerna ersatte ju två äldre maskiner, och med de nya får vi en ökad kapacitet. Vi ville säkra vår produktion för att kunna hålla våra höga leveranser till våra kunder, och vi ville bli bättre rustade för framtiden, förklarar Mathias.

Efter lite strul med igångkörningen är de två senaste maskinerna sedan ett halvår tillbaka i full drift, och nu rullar de på som de ska.

Det har varit en del inkörningsproblematik eftersom de här senaste två maskinerna integrerades på vårt redan befintliga lager. Men någonstans i april, maj kändes projektet som färdigt, och nu är maskinerna igång och kör på för fullt.

En av de två nya fiberlasermaskinerna från Bystronic. Maskinen har en styrka på 12 kW.
Foto: Maria Brozén

Lagret som Mathias pratar om är ett autamtiskt plåtlager, med en kapacitet om totalt 300 lagerplatser, som förser alla företagets lasermaskiner med råmaterial och som sedan tar hand om de skurna plåtarna.

I lasermaskinerna hos Plåtmodul körs vanlig stålplåt och plåtar i rostfritt stål, men 90 procent av företagets plåtar produceras i vanlig stål. Plåtarna kommer oftast i tjockleken 8 millimeter till 20 millimeter, men maskinerna kan skära i tjocklekar ner till 0,5 millimeter. Alla tre maskinerna kan bearbeta plåtar på upp till tre meter.

Tack vare de tre nya maskinerna kan Plåtmodul nu se positiva följder, inte minst i företagets ekonomi. När företaget stängde sitt bokslut i maj kunde de nämligen redovisa all time high.

När vi stängde bokslutet sista maj 2020 redovisade vi vår högsta omsättning någonsin, vilket vi ser som ett gott tecken på att investeringarna börjat ge den effekt som vi önskat, säger Mathias.

Utöver de positiva siffrorna i årsredovisningen kan företaget även se flera andra positiva trender efter investeringarna. Inte minst har effektiviteten i fabriken förbättrats.

Med de nya investeringarna har vi kunnat öka vårt flöde i fabriken, och med en modernare maskinpark slipper vi även de onaturliga stoppen som följer av att saker och ting går sönder. Nu kan vi producera mer plåtkomponenter på samma personalstyrka, och vi har faktiskt ökat vår produktivitet med fem till sex procent efter investeringarna.

Fredrik Hjelmqvist, Partik Leppima och Anders Nilsson, framför fiberlasermaskinen från Salvagnini.
Foto: Maria Brozén

Mathias berättar vidare att företaget med en produktivitetsökning på fem till sex procent själva klarar av att absorbera kostnadsökningar i form av till exempel löneökningar och höjda energipriser, utan att dessa prishöjningar ska behöva påverka produktpriset för kunderna. Dessutom har de kunnat ta in en högre volym ordrar tack vare produktivitetsökningen.

På det här sättet behåller vi konkurrenskraften, och nu har vi fullt fokus på att fortsätta använda maskinerna så effektivt som möjligt, säger Mathias.

Plåtmoduls kunder finns inom gruvindustrin, lyft- och gods, samt lantbrukssektorn, och tillsammans med sitt moderbolag Rotage AB, har de 135 anställda. Trots att företagets kunder till 90 procent är svenska företag är många kunder globala, och plåtkomponenterna sprids därför jorden runt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094