23948sdkhjf

Positivt resultat när ITAB investerar i panelbockning

ITAB Shop Products i Jönköping har stärkt sin panelbockningskapacitet med en P4L-3220 panelbock från Salvagnini Scandinavia, och nu är produktionen i den nya maskinen i uppstartsfasen. Tanken med den nya investeringen är att på sikt både spara på miljö, tid och kostnad.

ITAB Shop Products utvecklar och producerar kassadiskar, självutcheckningssystem och entrésystem för dagligvaruhandeln, och nu har de införskaffat och produktionsstartat en ny panelbockningsmaskin från Savagnini.

– Vi har under flera år behövt stärka vår panelbockningskapacitet, och valet föll på Salvagninis P4L med den valda utrustningen som stämmer väl in i vårt sätt att producera med små serier eller enstycksproduktion, säger ITAB:s produktionschef Peter Klint.

Än så länge är panelbockningsmaskinen i programmeringsfasen, men ITAB har redan märkt att skrotmängden minskat eftersom behovet av ställbitar minskat.

– Vi har redan märkt att behovet av ställbitar minskat vilket bidrar till minskat skrot, och att minska mängden skrot är en del i vårt arbete, säger Peter Klint till Metal Supply.

Utöver miljöbesparingen kommer den nya maskinen även spara tid för bolaget, och i längden bidra till minskade kostnader.

– Vi har även märkt att den nya maskinen är cirka två till tre gånger snabbare än en vanlig kantpress. Givetvis blir det ett högre timpris eftersom det är en tyngre investering, men enligt våra kalkyler kommer vi med en beläggning på två skift att få en positiv effekt på kostnad per artikel, fortsätter Peter.


Foto: Salvagnini

Bocklängden i den nya maskinen är 3,2 meter, och kriterierna som ITAB hade när de letade ny maskin var bland annat funktionalitet kopplat till behov, rätt tekniska egenskaper, samt tillförlitlighet för både maskin, eftermarknad och service.

– I den nya maskinen kommer ITAB att köra lite blandat material, både stål, rostfritt och aluminium, säger Björn Ahlqvist, vd på Salvagnini Scandinavia till Metal Supply.

Maskinen är förberedd för en eventuell framtida linje inkoppling av antingen en stans, kombi eller lasermaskin. Peter Klint berättar även för Metal Supply att den nya investeringen inte kommer leda till några förluster av arbetstillfällen eftersom kantpressningen kommer finnas kvar.

– Vi kommer aldrig sluta kantpressa för det finns ju begränsningar även i en bockautomat, och därför kommer vi över tid alltid att behöva ha en kantpressavdelning. Så det handlar inte om att göra några arbetslösa, utan det handlar mer om att effektivisera vägvalet mellan bockautomat och kantpress, avslutar Peter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.08