23948sdkhjf

LKAB ändrar gränsen – 20 nya fastigheter påverkas

LKAB sätter nu en ny och tydligare gräns för vilka fastigheter som kommer att påverkas fram till år 2035. Ett 20-tal fastigheter som tidigare skulle påverkas får nu stå kvar, dock kommer ett 20-tal andra fastigheter som tidigare inte klassats som berörda – nu att bli berörda.

Läs också: Leveransrekord för LKAB

Gränsen som drogs 2004 för LKAB:s påverkansområde 1365 har nu justerats baserat på nya data och kunskap om LKAB:s markdeformationer. En viktig skillnad är att den teoretiska gränsen inte längre går genom fastigheter, utan nu dras mellan tydliga kvartersstrukturer i och utanför påverkansområdet. Hur prognosen för samhällsomvandlingen ser ut på sikt bygger på en rad faktorer som idag är okända, bland annat mineralfyndigheternas utbredning och framtida brytningsplaner.

– Det är alltid svårt att dra den här typen av teoretiska prognoslinjer för effekter av gruvbrytning långt under marken och årtionden in i framtiden. Men vi har baserat på uppdaterat underlag och ny kunskap förtydligat gränsen och gjort vårt bästa för att LKAB ska kunna ge fastighetsägare tydliga besked, säger Michael Palo, chef för LKAB:s affärsområde Järnmalm.

Den justerade gränsen innebär att ett 20-tal fastigheter, både privata och kommunala, inte längre kommer att påverkas av LKAB:s gruvbrytning innan 2035. Dock hamnar ett 20-tal andra fastigheter mot Luossavaara som tidigare inte klassats som berörda inom det påverkade området. Dessa fastigheter ägs i stor utsträckning av LKAB.

LKAB understyrker även att de fastigheter som får stå kvar kommer att hamna i en attraktiv parkmiljö, och inte vid ett industristängsel.

– Vår ambition är självklart att gruvbrytningen inte ska påverka samhället mer än nödvändigt, men vi ska vara tydliga med att samhällsomvandlingen inte stannar vid år 2035. Det kan i framtiden bli nödvändigt med utökad omvandling i takt med att vi får ny kunskap om malmkroppens utbredning på större djup, säger Stefan Hämäläinen, chef för LKAB:s samhällsomvandlingar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.094