23948sdkhjf

Sveriges nya guldgruva skjuts fram

I mitten av juni rapporterade vi om Botnia Exploration som är nära på att starta upp Sveriges nästa guldgruva, och att huvudförhandlingen om miljöprövningstillstånd skulle hållas i september. Nu meddelar bolaget dock att förhandlingen är framskjuten, och planerad gruvstart skjuts därför fram.

Vi kunde inte drömma om att ha en möjlighet att öppna en helt ny gruva när vi startade bolaget, men nu är vi riktigt nära, sa Thomas Ljung, vd för Botnia Exploration till Metal Supply när vi ringde upp honom i juni.

Botnia Explorations huvudförhandlingar om miljöprövningstillstånd i Mark- och Miljödomstolen, som tidigare var planerade till 22 till 24 september, är dock nu framskjutna. Istället är de planerade till första veckan i november.

– Vi räknade tidigare med att gruvproduktionen skulle starta under första kvartalet 2021. En fördröjning i tillståndsprocessen gör dock att vi förskjuter våra förväntningar för gruvstart något kvartal, meddelar Botnia Exploration.

Bortsett från framskjutningen pågår förberedelserna för gruvstart enligt plan, och Botnia har flera alternativ för anrikning eller bearbetning av den brutna malmen. Huvudspåret är att nå ett leveransavtal med ett externt smältverk Boliden Rönnskär, även om inget avtal är klart i dagsläget.

Att guldpriset har hamnat i en stigande trend under året har förbättrat Botnias förutsättningar, och bolaget menar att det med dagens guldpris finns en god potential till en lönsam gruvdrift under kommande år.

Guldpriset har fortsatt att stiga sedan vår senaste uppdatering och når nu historiska nivåer om 543 kr/g. Lönsamhetskalkylen som genomfördes under sommaren 2018 visade på god lönsamhet och kassaflöden redan då, vid det dåvarande guldpriset om 364 kr/g. Håller dagens guldpris i sig har potentialen ytterligare förbättrats, skriver Botnia.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079