23948sdkhjf

Årets plåtslagare gillar vinklar och vrår

Niklas Hallingström, anställd på Sveha Plåt AB Linköping, har belönats med utmärkelsen ”Årets plåtslagare” från stiftelsen Plåtslagaryrkets fond. Något Niklas brinner lite extra för är projekt där han får lösa problem och verkligen utmana sin yrkeskunskap.

– Det här känns jättekul och det är självklart en stor ära, sa den glada pristagaren när han fick ta emot utmärkelsen som förutom äran, även innefattar ett diplom, en medalj samt ett stipendium på 20 000 kronor.

Efter plåtslagarutbildningen vid Ljungstedska skolan i Linköping i mitten av 80-talet, har Niklas Hallingström arbetat som byggnadsplåtslagare hos olika företag fram till 1997, då han fick anställning på Sveha Plåt där han fortfarande är anställd.

Projekten har varit många under åren och favoriterna är jobb på kulturmärkta hus där man får tänka och fundera lite extra. Några av de objekt som ledde till vinsten är bland annat ett lusthus i Linköpings Trädgårdsförening, samt koppararbeten på Frimurahotellet och på Gamla Riksbankshuset i samma stad. Just nu arbetar Niklas med en omfattande takrenovering på Länsförsäkringars huvudkontor i centrala Linköping.

– Jag tycker om när jag måste tänka till, lösa problem och verkligen utmana min yrkeskunskap. Det ska vara många vinklar och vrår, säger Niklas.

För prispengarna har Niklas ”i ett svagt ögonblick” lovat 13-åriga dottern att de ska åka på fotbollsresa till Liverpool.

– Hon spelar själv fotboll och jag är tränare i hennes lag, så vi har det intresset gemensamt. Nu får vi bara hoppas att vi kan komma iväg till våren, om allt har lugnat ner sig lite då med pandemin, säger Niklas.

Det är Stiftelsen Plåtslagaryrkets fond som varje år utser en yrkespersonlighet till titeln ”Årets plåtslagare”. Utmärkelsen är till för att främja yrkeskunnandet och vinnaren ska bland annat ha gjort ”förtjänstfulla insatser som kännetecknas av ett stort yrkeskunnande och arbetsinsatser av hög plåtslageriteknisk kvalitet.” Stipendiet delas ut i samverkan och med lika delar från Stiftelsen Plåtslagaryrkets Fond, Plåt & Ventföretagen och Lindabfonden.

Tidigare vinnare
2019 Hampus Sjögren, Er-Jill Byggnadsplåt AB, Mölnlycke

Läs också: Rätt kompetens inom svets gjorde Jernbro till leverantör

2018 Joel Jonstad, Oskar Jansson Plåt och Smide AB, Stockholm
2017 Uwe Nitz, LW Sverige AB, Stockholm
2016 Pär Strömberg, Ahlins Plåt, Stockholm
2015 Tony Ahltén, Johanssons Byggplåt i Malmö AB

Läs också: På fredag tävlar Sveriges unga plåtslagare om SM-guldet

2014 Michael Swedberg och Mikael Larsson, Oskar Jansson Plåt & Smide, Stockholm
2012 Mats Lönberg, Er-Jill Byggnadsplåt AB i Göteborg
2011 Nils Karlstedt, Göteborgs Förenade Plåtslageri, Göteborg
2010 Jonas Karlsson, Cityplåt i Umeå AB, Umeå

Läs också: Positivt resultat när ITAB investerar i panelbockning

2009 Jan-Olov Swedberg, AB Oskar Jansson Plåt & Smide, Stockholm
2008 Lars Samuelsson, Samuelssons Bleck & Plåt, Lund
2007 Stellan Andersson, Ahlins Plåt AB, Stockholm
2006 Lars Pettersson, AB Oskar Jansson Plåt & Smide, Stockholm
2005 Lars Åkerfeldt, Winther Bygg AB, Örnsköldsvik/Sundsvall

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078