23948sdkhjf

Volvo och Saab i samarbete

Volvo Personvagnar och Saab Automobile går ihop för att få fart på Ortics rullformning
Volvo och Saab går ihop med syftet att få fart på rullformning i Borlänge. I förlängningen vill man börja tillverka stötfångare, balkar och profiler, enligt Ny teknik. Tanken är att de två företagen ska ihop kunna konkurrera med den utländska marknaden.

Prisbelönad teknik
Volvo och Saab står i startgroparna att få tillgång till den Polhemsprisbelönade rullformningstekniken från Borlänge. Volvo och Saab är med i projektet ”Avancerad design för rullformade detaljer i ultrahöghållfasta stål” och har utvecklat ett antal plåtdelar som snart ska provtillverkas i en vidareutvecklad version av den tredimensionella rullformaren, enligt artikeln. Den nya maskinen, som egentligen är en hel tillverkningslina, skiljer sig från tidigare generationer.

- För oss är rullformningen något helt nytt. Vi kan spara tid, pengar, utnyttja materialet mer effektivt. Och i en och samma maskin kan vi tillverka nästan vilka plåtdelar som helst, säger Fredrik Svensson, forsknings- och utvecklingsingenjör i Trollhättan och Saabs representant i projektet, till Ny Teknik.

Den flexibiliteten betyder att Saab eller Volvo kan gå ihop med andra företag – i nästan vilken bransch som helst – och antingen investera i en gemensam maskin eller också köpa in sig i en rullformare hos något företag som redan äger en.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125