23948sdkhjf

Äntligen! – positiv coronastatistik gällande konkurser

Efter ett tufft år för Sveriges företag där konkursstatistiken visat upp negativa siffror, går det nu istället att utläsa positiva siffror. I augusti 2020 var nämligen konkurserna färre än vad de var i augusti 2019. Huruvida de positiva siffrorna är här för att stanna, är dock fortfarande osäkert.

Hittills i år har konkurserna i Sverige ökat med 7 procent, men i UC:s senaste statistik går det att utläsa positiva siffror. Statistiken för augusti månad visar nämligen att konkurserna i landet minskat med 34 procent, den största procentuella minskningen av konkurser för en månad hittills under 2020.

Det är dock många faktorer som påverkar om denna positiva trend ska bli ihållande.

– Det är svårt att se om detta är en ihållande trend för om man lägger ihop alla månader från januari till augusti och jämför med motsvararande period 2019, så ser vi att konkurserna har en tendens att svänga en del från månad till månad, säger Johanna Westin, kommunikationsansvarig på UC, till Metal Supply.

Dessutom verkar återhämtningen gå snabbare än väntat, och nu förväntas BNP falla med 4 till 5 procent under 2020, vilket inte är ett lika kraftigt fall som tidigare befarats.

De län som visar upp de mest positiva siffrorna i augusti 2020 jämfört med augusti 2019 är:

  1. Norrbottens län: minskning med 75 procent
  2. Blekinge län: minskning med 71 procent
  3. Gävleborgs län: minskning med 55 procent

De län som visar upp de mest negativa siffrorna i augusti 2020 jämfört med augusti 2019 är:

  1. Kronobergs län: ökning med 60 procent
  2. Västernorrlands län: ökning med 17 procent
  3. Jönköpings län: ökning med 17 procent

Om UCs konkursstatistik:

UCs konkursstatistik omfattar inledda aktie-, handels-, och kommanditbolag samt övriga juridiska personer och enskilda firmor. Den månatliga konkursstatistiken mäts från den första till sista dagen per månad.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.093