23948sdkhjf

Hydro investerar i Sverige

Omsmältverket i Sjunnen strax utanför Vetlanda har investerat i ett nytt rökgasfilter för rening av rökgaser. Investeringen på 14 miljoner ska ge renare utsläpp och vara en förutsättning för att återvinna såväl lackerat skrot som skrot från slutkunden.

Med investeringen uppfyller Sjunnenfabriken EU-kraven på utsläpp av stoft från omsmältning av aluminium.

– Det ligger helt rätt i tiden att kunna ta hand om lackerade profiler som vi levererar till våra kunder och smälta om dem för att tillverka nya produkter, säger Christoffer Johansson, fabrikschef i Sjunnen.

Under semesterperioden har man även installerat utrustning för att tillsätta syrgas. Syret används för att få en effektiv förbränning av kolväten som bildas vid omsmältning av förorenat eller lackerat skrot. Hydro har tydliga visioner för framtiden med lägre utsläpp av växthusgaser och en ökad återvinning av aluminium. Satsningen i Sjunnenfabriken är ett led i detta hållbarhetstänk.

– Utöver de rent miljömässiga fördelarna kommer våra kunder även att erbjudas en mer hållbart producerad produkt, förklarar Christoffer.

Tekniken som installerats är beprövad förklarar Daniel Petersson, Hydros projektledare för installationen.

– Vi har en kontinuerlig mätning utav utsläpp av stoft som vi redovisar till myndigheterna. Men myndigheterna kommer också göra sina stickprovsmätningar, speciellt nu i början, säger han.

Fabriken i Sjunnen har 30 anställda, och i fabriken produceras aluminiumgöt som dagligen skickas till Hydros olika anläggningar i Norden för att bli nya aluminiumprofiler.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109