23948sdkhjf

Regeringen ser över miljöprövningssystemet

Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över det nuvarande systemet för miljöprövning och lämna förslag på åtgärder för att uppnå en modernare och mer effektiv miljöprövning.

Med utredningen vill regeringen underlätta omställningen genom att säkerställa att miljöbalkens prövningssystem underlättar miljö- och klimatförbättrande investeringar och åstadkommer snabbare och enklare prövningsprocesser, med bibehållet miljöskydd.

Utredningen kommer bland annat att fokusera på frågor som rör gränsdragningen mellan anmälningsplikt och tillståndsplikt, möjligheterna till en mer avgränsad prövning vid ändring av verksamheter samt de statliga förvaltningsmyndigheternas roll i prövningen.

Svemins vd Maria Sunér Fleming, välkomnar utredningen och skriver på branschorganisationens hemsida:

– Tillståndsfrågorna är helt avgörande för gruvnäringens utveckling – och det största hindret för utveckling. All vår verksamhet kräver olika former av tillstånd och eftersom vår verksamhet ständigt utvecklas när en gruva successivt bryts behövs nya tillstånd med jämna mellanrum. Att den här utredningen, som varit aviserad länge, äntligen kommer igång ser vi som mycket positivt.

Uppdraget ska redovisas senast den 15 december 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.157