23948sdkhjf

Rostfritt på extremnivå – möjligt att printa en bro?

De ville utforska 3D-skrivarens möjligheter med rostfritt stål – går det att skriva ut en hel bro?

Företaget MX3D har tagit 3D-printteknologin till nya höjder och var först med att printa ut världens första bro i rostfritt stål. Detta efter att den nederländska designern Joris Laarman ville se om det var genomförbart att skriva ut en hel bro. Och visst funkade det. I sitt samarbete med MX3D har han visat att man kan använda 3D-utskrifter för att formge i hållbara material utan svinn och på ett sätt som ingen vågat hoppas. Gångbron förbinder nu båda sidorna av kanalen Oudezijds Achterburgwal i de historiska delarna av Amsterdam.

Bron, som byggts med ABB-robotar, har en organisk form och är 12,2 meter lång, 6,3 meter bred och 2,1 meter hög. Den har tillverkats på en MX3D-anläggning utanför Amsterdam innan den flyttats till sin permanenta adress. Ursprungsplanen var att 3D-printa bron på plats. Det hade varit fullt möjligt, men eftersom det var mitt i staden blev man orolig över miljön kring byggandet och hur det skulle störa.

En serie sensorer förmedlar viktig information. Denna smarta bro registrerar antalet personer som går över den och hur snabbt de rör sig. Sensorerna håller koll på viktfördelning och luftkvalitet. Man planerar en så kallad "digital twin" av bromodellen genom att använda den insamlade informationen som gör det möjligt att jämföra och anpassa framtida mönster.
Källa: Rostfritt

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078