23948sdkhjf

Strid om miljötillstånd för litium-utvinning

I Chiles litiumrika Atacma-öknen har jätten SQM miljötillstånd för att utvinna litium. Nu strider dock ursprungsbefolkningen mot litiumjätten och har som mål att få SQM:s miljötillstånd tillkallat. Detta för att få företagets verksamhet att försvinna från området.

Läs också: Samarbete för att säkra personal till Northvolts jättefabrik

Det rapporterar Reuters.

Det är ursprungningsbefolkningsgruppen CPA i Chile har valt att strida mot litiumjätten, och nyligen tog de hem en vinst mot SQM i högsta domstolen. SQM tvingas nu ta fram en hårdare saneringsplan. Men CPA ger sig inte där.

– Vi kommer att göra allt för att SQM:s miljötillstånd återkallas. De skador som begåtts av detta företag är omätbara och de måste ta sitt ansvar, säger Sergio Cubillos, CPA:s ordförande, till Reuters.

SQM är världens näst största tillverkare av lättmetaller, och företaget har stora planer på att expandera. CPA:s motstånd sätter därför stora käppar i hjulet för företaget. Enligt Reuters är det dock osannolikt att miljötillståndet skulle återkallas, och det tros mer på att striden kommer sluta med ett kompensationsavtal.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.079