23948sdkhjf

Gruvnäringen ger ljus framtid i Norrbotten

Efterfrågan på arbetskraft i Norrbotten är i samma klass som inom Stockholms - och Göteborgsregionen.
Det är inom gruvnäringen som optimismen frodas. Där kan man se fram emot miljardinvesteringar.

- Efterfrågan på arbetskraft i Norrbotten är vid sidan av Stockholms- och Göteborgsregionerna den starkaste i landet under det närmaste året. Det är framför allt stora miljardinvesteringar i gruvor och infrastruktur som ger anledning till fortsatt optimism i länet, säger Göran Nilsson, chef för Arbetsförmedlingens marknadsområde norra Norrland, i ett pressmeddelande.

Vi har tidigare skrivit om LKAB och deras expandering. Där ser man den tydliga trenden som är just nu. Arbetsförmedlingen menar att Norrbotten är motor för landets utveckling just nu. Dock är bristen på kompetent arbetskraft ett faktum och man arbetar hårt för att hitta passande personer för att matcha efterfrågan.

Högre pris
Det höga världsmarknadspriset på järn och andra metaller har lett till ett ökat intresset för att återuppta gruvdrift i gamla gruvor i Bergslagen. På bara ett par-tre år går det att ha igång produktionen i ett nedlagt gruvhål.

– Det är något speciellt med gruvindustri på det sättet att malmen finns där den finns, och samhället utvecklas runtomkring den. Jag såg en beräkning från Finland där man kom fram till att ett gruvarbete genererar fyra arbeten i samhället omkring", säger Tomas From vice VD för gruvbranschorganisationen Svemin till P4 Nyheter Värmland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078