23948sdkhjf

Utan tätning inget läckage

Zander & Ingeström har hållit på med pump- och värmeteknik sedan 1898. En del av pumparna de saluför saknar tätningar. En teknik som blir allt mer vanlig. 

Vi har talat med Thomas Nyström som är produktchef på Zander & Ingeström. 

Varför började man göra pumpar utan tätningar? 

 - Konventionella pumpar har alltid en axeltätning. Så fort det finns en roterande  axel i en maskin behöver det finnas en axeltätning som ser till att vätskan håller sig på rätt sida och inte följer axeln och rinner ut på marken. Men det finns många typer av vätskor som är farliga på olika sätt, illaluktande, lättantändliga, frätande - man vill helt enkelt inte att de ska kunna läcka ut. En axeltätning går sönder förr eller senare och man får räkna med att det kan droppa eller rinna ut vätska. Är det en trycksatt maskin kan vätskan spruta ut. 

Ansimag som pumpen heter, är tillverkad i USA. Inga metallmaterial har kontakt med vätskan i pumpen. Insidan är nämligen klädd med flourplasten ETFE. Utsidan däremot är av epoximålat gjutjärn. Det är en tätningsfri, magnetdriven centrifugalpump. 

Han berättar att tekniken funnits sedan femtiotalet. Men att de tätningsfria pumparna som överför krafter magnetiskt nu kommer allt starkare på marknaden tror han beror på samhällsandan. 

 - Det är ännu mer fokus på miljö och säkerhet nu. 

Det är klart. Utan läckage blir det ju både bättre för miljön och en säkrare arbetsmiljö.  

Men varför görs då inte alla pumpar tätningsfria? 

- Nackdelarna är att den tätningsfria pumpen endast kan hantera rena vätskor. Den kan inte hantera vätskor som innehåller partiklar eller slam. Det ska vara rena kemikalier. Den har interna kylkanaler. För att kyla magneten går lite av det flöde man pumpar in genom pumpen och kyler magneterna. Om du pumpar något som är kladdigt kan det sätta igen kanalerna och då kommer pumpen att gå sönder. Sedan kan man säga att om du pumpar ofarliga saker som rent vatten kan det vara en onödigt kostsam pump. 

Det är alltså inte antingen eller som gäller. Det behövs både pumpar med tätningar och pumpar utan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.161