23948sdkhjf

14 mil stål användes i lyckat test

I januari 2020 startade Cell Impact AB tillsammans med japanska NKC, ett volymtest av Cell Impacts produktionsteknik. Projektet är nu avslutat och efter tillverkning av drygt två miljoner flödesplattor, ska uppmätt slitage på både verktyg och maskinutrustning vara minimalt.

Syftet med långtidstestet var att samla erfarenheter från produktion av en större serie flödesplattor, och att noggrant kunna mäta slitage på formningverktyg och flödesplattornas kvalitet genom hela serien.

Läs också: Testa dina kunskaper om produktion och tillverkning

Under testet användes över 14 mil valsat rostfritt stål som nu återvinns till 100 procent.

– Efter över 2 miljoner kontinuerliga formningsslag, med samma verktyg och i samma maskin, kan vi nu konstatera att vår formningsteknologi, Cell Impact Forming, är mycket hållbar och lämpar sig för produktion av stora volymer flödesplattor, säger Erika Henriksson, utvecklingsingenjör på Cell Impact.

Cell Impact Forming använder endast ett verktyg som är monterat i en kompakt maskin, för att forma det komplexa mönstret i en flödesplatta. Processen ska vara både mer kostnadseffektiv och mindre underhållskrävande än konventionell formning.

– Nu har vi svart på vitt att vår teknologi klarar av de riktigt stora volymerna som vi förväntar ska komma, i takt med att fördelarna med vätgas och bränsleceller nu blir allt tydligare, tillägger Pär Teike, vd på Cell Impact.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078