23948sdkhjf

Nej till avtalsförslag

En löneökning på 2,6 procent från den 1 februari 2012 och 13 månader framåt var budet i den slutliga hemställan om ett nytt avtal för industrin. Alldeles för lågt tycker IF Metall som avvisade förslaget på onsdagskvällen.
- Det är omöjligt att acceptera den nivån, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

Otillräckliga reallöneökningar
Avtalsförslaget i den slutliga hemställan från de opartiska ordförandena, opo, skulle innebära löneökningar med en årstakt på 2,4 procent.

- Det skulle inte ge tillräckliga reallöneökningar. Vi lägger våra lönekrav efter industrins betalningsförmåga. De ska vara så höga som möjligt utan att jobben äventyras. Svensk industris produktivitet och konkurrenskraft ger goda möjligheter till reallöneökningar, säger Stefan Löfven.

Plus och minus
I övrigt fanns både positiva och negativa delar i avtalsförslaget.

– Avtalsperiodens längd är bra och att löneökningar skulle betalas från den 1 februari då de gamla avtalen upphör är en viktig förutsättning, säger Stefan Löfven.

NEJ
Men värdet i rena pengar för de 171 000 medlemmar som avtalsförslaget berör är för lågt och därför blev svaret nej. Nu ökar risken för konfliktvarsel.

–Vår förhoppning är att arbetsgivarna tar sitt förnuft till fånga och inser att även industriarbetarna är värda anständiga löneökningar, säger Stefan Löfven.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093