23948sdkhjf

Northvolt satsar ytterligare 14 miljarder

Northvolt har undertecknat en skuldhöjning på 1,6 miljarder dollar (cirka 14 miljarder svenska kronor) tillhandahållen av ett konsortium av affärsbanker, pensionsfonder och offentliga finansinstitut. 

Inklusive skuldhöjningen på 1,6 miljarder dollar har Northvolt hittills tagit in 3 miljarder dollar (cirka 26 miljarder svenska kronor) i eget kapital och skuld för att stödja utvecklingen av två gigafabriker för produktion av litiumjonbatterier - Northvolt Ett i Skellefteå och Northvolt Zwei i Tyskland.

- Drivkraften bakom elektifieringen är starkare än någonsin. Våra kunder är i behov av stora volymer  högkvalitativa batterier med lågt koldioxidavtryck och Europa måste bygga en helt regionaliserad värdekedja för att stödja dem, säger Peter Carlsson, medgrundare och vd på Northvolt.

- Det faktum att vi har dessa finansiella institutioner i världsklass som stödjer en ny industri i Europa är ett tydligt tecken på vart marknaderna är på väg och möjligheten för hållbara projekt. Det nya industrilandskapet kommer att behöva betydande investeringar under de kommande åren, säger Alexander Hartman, ekonomichef på Northvolt.

Företaget gör också investeringar i battericellsteknik, processutveckling och återvinning på den nyligen etablerade industrialiseringsfabriken Northvolt Labs i Västerås som producerade sina första battericeller i slutet av 2019.

Northvolt Ett, med en potentiell årlig produktion på 40 gigawattimmar, är under uppbyggnad och planeras ha produktionsstart 2021.

Parallellt pågår tillståndsprocessen för Northvolt Zwei, som etableras som ett joint venture tillsammans med Volkswagen Group och är planerad att påbörja sin verksamhet 2024 med en potentiell produktion på mer än 20 gigawattimmar. 

Northvolt siktar på en marknadsandel om 25 procent i Europa år 2030. Samtidigt avser de att säkra att 50 procent av deras råvara kommer från återvunna batterier. Återvinningsmålet ska uppnås genom att etablera en fullskalig återvinningsanläggning på Northvolt Ett.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078