23948sdkhjf

BMW i stort samarbete med svenska Northvolt

BMW Group har inlett ett långsiktigt leverantörskontrakt för battericeller med svenska företaget Northvolt. Detta till ett värde av 20 miljarder kronor.

Från och med 2024 kommer BMW:s battericeller produceras i Europa på Northvolts fabrik vilken förnärvarande är under uppbyggnad i Skellefteå. Avgörande för BMW är att Northvolt kommer att nyttja lokalproducerad el som till hundraprocent kommer från el- och vattenkraft i Norra Sverige.

– Det nya avtalet är ett nästa steg i syfte att möta våra växande och långsiktiga behov av battericeller. Vår flotta av elbilar växer ständigt och år 2023 siktar vi på att ha 25 elektrifierade bilmodeller på vägarna, av vilka fler än hälften drivs helt på el, tillägger Andreas Wendt, styrelsemedlem BMW AG och ansvarig för inköp och leverantörsnätverk.

BMW Group och Northvolt kommer att utvinna kobolt och litium ur gruvor som uppfyller högsta hållbarhetsstandard. Detta ska säkerställa full transparens kring ursprung av råvaror, och från och med 2021 kommer BMW Group inte att använda jordartsmetaller i sina femte generationens drivlinor.

– Hållbarhet är en viktig del av vår affärsstrategi samt spelar en otroligt viktig roll vid utvecklingen av elektromobilitet, understryker Andreas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11