23948sdkhjf

Sandvik – ”vi borde ha det värsta bakom oss”

Andra kvartalet 2020 var tufft för Sandvik, och både orderingång, justerat rörelseresultat och intäkter har minskat. Däremot förutspår koncernchef och vd Stefan Widing, att det värsta är förbi, så länge det inte blir nya nedstängningar.

Under andra kvartalet sjönk Sandviks orderingång med 23 procent till 18 971 miljoner kronor. Det justerade rörelseresultatet landade på 2 837 miljoner kronor, en minskning med 43 procent från motsvarande period föregående år.

Intäkterna minskade med 20 procent till 20 230 miljoner kronor från 26 457 miljoner.

– Andra kvartalet 2020 var ett av de mest utmanande kvartalen i vår historia. Aldrig tidigare har vi upplevt en så signifi kant nedgång i orderingången under en så kort tidsrymd, samtidigt som vi hanterat både frågor kring arbetsmiljö, hälsa och säkerhet och logistiska utmaningar på en global nivå, säger Stefan Widing, vd och koncernchef för Sandvik.

Orderingången för Sandvik Machining Solutions sjönk med 35 procent med en särskilt uttalad nedgång inom fordon- och flygsegmenten. För Sandvik Materials Technology minskade orderingången med 33 procent som en följd av corona, samt volatilitet och osäkerhet i olja- och gassegmentet.

Vidare hämmades gruvindustrin av stängda gruvor, vilket hade en negativ påverkan på efterfrågan både på utrustning och på eftermarknaden. Sammantaget redovisade Sandvik Mining and Rock Technology en nedgång på 10 procent jämfört med den rekordhöga ordernivån som noterades under föregående år.

Sammantaget fanns det emellertid tecken på att marknaderna höll på att stabiliseras mot slutet av kvartalet när man långsamt började lätta på restriktionerna.

– Om det inte blir nya nedstängningar borde vi ha det värsta bakom oss, men vi förväntar oss att återhämtningen blir långsam mot bakgrund av den låga aktiviteten inom flera av våra viktigaste segment på slutmarknaderna, såsom fordon-, flyg- och energisegmentet, avslutar Stefan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11