23948sdkhjf

Miljardfynd i Grännabergen

Fynd i miljardklassen i Grännatrakten skapar nya möjligheter och ny gruva
En av världens största fyndigheter av den sällsynta jordartsmetallen har hittats strax norr om Gränna. Fyndigheterna hamnar i mångmiljarklassen kan skapa hundra nya jobb, enligt P4 NYheter Jönköping.

Fjärde största i världen
Provborrningarna visar fyndigheten är den fjärde största i sitt slag i världen. Det är ett tiotal oliak metaller som hittats, såsom Dysprosium och Yttrium, metaller som det är väldigt stor efterfrågan på just nu. Planerna är att bryta upp ett dagbrott, 700 meter långt, 200 meter brett och 100 meter djupt. Fyndigheterna kommer att räcka i dryga 40 år, efter det kommer hålet att täckas över och förvandlas till en sjö.

Tillstånd och nya tjänster
Nu är man i avvaktan för de tillstånd som krävs för att påbörja med att bryta malmen. Enligt Henning Holmström, projektledare på Tasman Metals som sköter prospekteringen, kommer fyndet att skapa flera hundra nya jobb, exakt hur många vet han inte idag.

- Dels behövs det personal i dagbrottet men även i kringindustrin och det kan innebära en hel del för Grännaområdet men även för Jönköping, säger Henning Holmström till P4 NYheter.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079