23948sdkhjf

Kina- hot eller hop för det svenska stålet?

Den inhemska produktionen i Kina har tagit fart, samtidigt räknar man med ännu större efterfrågan på stål.
I Kina har 30 nya stålverk startats sedan 2008, det speglar tillväxten under det kommande decenniet i Kina. Det kommer krävas mer stål, om man enbart skulle se till bilindustrin till exempel där beräknar man med att 100 miljoner bilar per år kommer att produceras för att möta den inhemska efterfrågan. I förlängningen riskerar detta att stålproduktion i andra delar av världen kommer att slås ut, skriver Gefle Dagblad.

Möta konkurrensen
Hur ska europeiska och svenska stålföretag ta sig an den utmaningen? Valet står mellan satsningar på skalfördelar eller på nischer inom teknik, tjänster och service, där måste man möta konkurrensen.

– Och där är det tur att de svenska företagen gått åt nischhållet. Uddeholm, till exempel, kan nästan ge bort stålbitarna eftersom man kan ta betalt för servicen i stället. Jag är alldeles övertygad om att det är det bästa sättet att möta den hårdnande konkurrensen, fortsätter Bo-Erik Pers till tidningen.

Sandvik och Ovako
Andra exempel där svenska företag är världsledande är Sandviks höglegerade specialstål och Ovakos kullagerstål. Men även om den svenska stålindustrin väljer rätt spår kan skillnader i förutsättningar ändå ställa till det. Kina är en diktatur och en av många följder av det är att konkurrensen kan snedvridas gentemot den demokratiska världen.

Det kommer vara en utmaning för svenskt stål men det kommer också att öppna upp för nya möjligheter gentemot den kinesiska- och den globala marknaden.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.125