23948sdkhjf

En annorlunda order till Bystronic

Stanly Plåt i Malmö har investerat i en Bystronic Laserskärmaskin för att kunna möta sina konstnärskunders behov.
Konstnärer med offentlig utsmyckning som specialitet har alltmer börjat upptäcka plåt som ett spännande material att arbeta med. Stanly Plåt har därför investerat i en maskin från Bystronic Scandinavia AB.

Beredd på ovanliga uppdrag
Kan ni leverera 500 m2 perforerad plåt till Moderna Museet? - Inga problem svarade platsansvarige Marco Belo Da Silva. Uppdraget gällde att leverera 5 ton plåt som skulle klä in fasaden på entrébyggnaden till Moderna Museet i Malmö. Idag lyser byggnadens fasad likt en knallorange fyrbåk mitt i staden och lockar till sig konstintresserade besökare från hela världen.

20 anställda
– Att få leverera en hel fasad i bearbetad plåt till ett spännande konstmuseum är förstås ett roligt och lite udda uppdrag, men vi klarar allt på vår verkstad. Vi har runt 3-400 olika kunder på ett år som vi hjälper med plåtdetaljer på olika sätt. Många är återkommande kunder och tillsammans har vi med vårt kunnande hjälpt dem att utveckla deras idéer till förverkligande berättar Marco.

En konst i sig
Många konstnärer och formgivare har fått upp ögonen för plåt som material att arbeta med. Rostfritt fungerar utmärkt att stå utomhus året om, och ett exempel är minigolfbanan i Folkets Park som invigdes för ett år sedan. Samtliga hål är byggda i betong och stål utifrån kända landmärken i Malmö. Man kan slå en boll över Öresundsbron eller runt Turning Torso. Givetvis finns även Zlatan med!

Utmaningar
Peter Lundqvist är verkstadsansvarig och har varit anställd sedan 1998.

-Det är både roligt och spännande när vi får ett uppdrag att tillsammans med en konstnär få förverkliga deras idéer säger Peter.

Flexibilitet och mångsidighet viktigast
Laseroperatören Jim Blomqvist trivs bra med nyinvesteringen.
-Det är många olika jobb av skiftande karaktär som skall in i maskinen under en vanlig arbetsdag. Därför är det bra att ha en maskin som är enkel och snabb att ställa om till nästa uppdrag som skall utföras.

-Jag är imponerad. Bysprint 3300 har ett mycket processäkert, snabbt instick som övervakas och regleras av datorn, det innebär att instickstiden reduceras med över 30 % i förhållande till normala instick. Så det går både snabbt och blir snyggt säger Jim.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078