23948sdkhjf

Spännande aluminiumuppdrag för högskolan

Svenskt Aluminium fördjupar sitt samarbete med högskolan i Jönköping, som blir aluminiumindustrins nationella FoU-universitet inom materialkunskap. 

Det fördjupade samarbetet med Svenskt Aluminium innebär att högskolan i Jönköping ska ge aluminiumindustrin kunskap och lösningar både inom forskning och forskarutbildning. Man ska även vara industrins naturliga kontakt för korta, snabba uppdrag och frågeställningar. 

– Det är väldigt hedrande att få industrins stöd på detta sätt. Det innebär ju att vi har fått ett viss förtroende, men även förväntningar på både kvalitet och aktivitet, säger Anders W. Jarfors professor vid tekniska högskolan i Jönköping till Metal-Supply. 

Högskolan har länge arbetat med aluminium men då med huvudinriktning gjutning. Anders berättar att det nu blir ett bredare fokus. Han menar att aluminium spelar en viktig roll för svensk tillverkande industri till exempel är det ett bra material för att minska vikt på komponenter. 

– Att aluminium dessutom spelar en viktig roll för elektrifieringen av transportindustrin och kommer att vara essentiellt för batteribranschen i batterikapsling gör ju aluminium till ett kritiskt material för hållbarhet. Inte bara idag utan för en lång tid framöver.

I första hand kommer högskolan titta närmare på tillverkning av aluminiumkomponenter med ett starkt fokus på formning och gjutning med ett hållbarhetsfokus både på materialutveckling såväl som på ett tillverknings- och användarperspektiv.

Varför fick ni detta förtroende?  

– Jag tror att vi under en lång period tittat på rätt saker och levererat resultat och god kvalitet i projekten. Samtidigt har vi varit nära tillämpningen och därigenom skapat verklig nytta med vår forskning. 

Sedan tidigare samarbetar Svenskt Aluminium med bland annat Swerim Luleå och Halmstad Högskola. Svenskt Aluminium har också projektsamarbete med KTH och Linköping universitet. 

Idag har högskolan i Jönköping över 40 forskare vid avdelningen för material och tillverkning. De forskar och utbildar även inom produktdesign, som också är ett strategiskt område för aluminiumindustrin. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Outokumpu och Klöckner & Co samarbetar för hållbar stålbransch
Klara Trydell årets Lagneborgpristagare
De tillverkar fältkaminer till krigsdrabbade i Ukraina
Metallpriserna i november
Plåtbearbetningsföretaget investerar för framtiden
Triwa och SSAB:s först med konsumentprodukt i fossilfritt stål
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.171