23948sdkhjf

Sverige kan få en helt ny guldgruva – redan 2021

Det svenska prospektteringsbolaget Botnia Exploration är nära ett godkännande från Mark- och miljödomstolen om att få börja gräva guld. Om allt går enligt plan kan guldbrytningen starta redan i början av 2021.

Botnia Explorations mål är att bli en ledande och hållbar guldgruva med minimalt miljöavtryck. Utöver två bearbetningskoncessioner, Fäbodtjärn och Vargbäcken, har bolaget sex undersökningstillstånd i Vindelgranseleområdet inom Skelleftefältet.

För att gruvbrytning ska kunna starta krävs dock godkännande från Mark- och miljödomstolen. Ansökan om miljöprövningstillstånd lämnades in under 2018, och huvudförhandlingen planeras till den 22 – 24 september 2020.

Om ansökan godkänns är företagets målsättning att starta småskalig gruvbrytning under 2021 i Fäbodtjärn, och längre fram även i Vargbäcken. Beskedet från Mark- och miljödomstolen förväntas i slutet av november.

– Den känns fantastiskt kul och spännande att vi kommit såhär långt. Vi kunde inte drömma om att ha en möjlighet att öppna en helt ny gruva när vi startade bolaget, men nu är vi riktigt nära, säger Thomas Ljung, vd för Botnia Exploration till Metal Supply.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Efter ökat antal konkurser – Arbetsförmedlingen kan få 50 extra miljoner
Spetsad branschkompetens när unika digitala utbildningar lanseras
Investerar 280 miljoner i kolfri stålåtervinningsanläggning
Avancerad stöld – tjuvar fick med sig 15 ton stål
LKAB vill uppmärksamma eldsjälar med nytt stipendium
Hydro tillverkar första byggsystemet av 100 procent återvunnet aluminium
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.157