23948sdkhjf

Ska framtidssäkra götvalsverket

Metallindustrileverantören ABB har fått order på 25 miljoner kronor för att framtidssäkra stålleverantören Kanthals götvalsverk i Hallstahammar.

ABB ska leverera och installera ett nytt drivsystem inklusive motor, frekvensomvandlare, transformator och styrsystem. I uppdraget ingår även montering av en ny 70-tons växellåda.

ABB kommer att hantera hela projektet, från att montera ner den befintliga likströmsmotorn och drivsystemet från 1950-talet, till att ersätta det med en modern växelströmsdesign.

Beställningen inkluderar även all elektrisk och mekanisk montering, betongarbete, idrifttagning och testkörning. 

Det nya drivsystemet ska förbättra driftens prestanda och tillgänglighet med färre oförutsedda stopp och ge tillgång till ABBs servicekompetens och reservdelar.

Det ska också erbjuda fördelar som inbyggd reglering av reaktiv effekt, immunitet mot nätstörningar och förbättrad total effektivitet på cirka 3,5 procent.

- Eventuella avbrott på grund av problem i götvalsverket kan stoppa hela produktionen, så denna investering är avgörande för att minimera affärsrisken för framtiden. Att ersätta den befintliga likströmsmotorn med den senaste växelströmsdesignen säkerställer en pålitlig, effektiv och stabil plattform för vår valsverksdrift, säger Anders Björkroth, projektledare på Kanthal. 

Borttagning och utbyte av den befintliga 60-ton DC-motorn kommer att äga rum sex veckor under sommaren 2021.

- ABBs omfattande erfarenhet och lösningar hjälper Kanthal att garantera framtiden för detta bruk. Att ABB tidigare genomfört liknande helhetsåtaganden med tunga motorbyten på kort tid innebär stor trygghet för kunden, säger Björn Jonsson, affärsområdeschef för ABB industrial automation i Sverige. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.453