23948sdkhjf

Svenska solpaneler – 10 gånger mer miljövänliga

En ny livscykelanalys visar att koldioxidavtrycket från Midsummers svensktillverkade solpaneler, är näst intill 90 procent mindre än från konventionella kiselbaserade solpaneler tillverkade i Kina.

Dessutom visar studien att Midsummers solpaneler bara genererar en hundradel av de växthusgaser som till exempel den europeiska kolkraften ger upphov till.

Läs också: Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatpris

– För en medveten konsument av förnybar energi, oavsett om den är privat eller kommersiell, är det absolut nödvändigt att se till hela livscykeln, det vill säga produkternas totala klimatpåverkan inklusive materialåtgång, materialval, produktion, transporter och drift. Och naturligtvis att välja ett energislag med ett minimalt koldioxidavtryck, säger Sven Lindström, vd för Midsummer.

Midsummers flexibla CIGS-solceller består inte av några tunga glas- eller aluminiummaterial, vilket minskar materialkonsumtionen betydligt. Det ljusabsorberande CIGS-skiktet är dessutom väldigt tunt, något som gör att produktionsprocessen blir snabb med en låg energiförbrukning.

Midsummers teknologi möjliggör dessutom att elen produceras där den förbrukas, något som är en viktig aspekt ur miljösynpunkt. Även produktionen av solpanelerna är lokal. Midsummer producerar sina solpaneler i den egna anläggningen i Järfälla utanför Stockholm och siktar nu på att expandera med ytterligare anläggningar i Europa.

Rapporten (Life Cycle Assessment, LCA, of Midsummer’s Lightweight CIGS Solar Panels) presenterar det samlade miljöavtrycket från 1 kWh elektricitet, producerad med Midsummers tunna och diskreta solpaneler med CIGS-solceller ur ett livscykelperspektiv. Studien följer ISO14041 standard och är verifierad av tredje part. Studien utfördes av miljökonsultbolaget Miljögiraff AB.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.094