23948sdkhjf

Underleverantörerna vill öka exporten.

UNDEXO presenterar hur de mindre och medelstora företagen ser på export
Rapporten, som är Sveriges största i sitt slag, visar tydligt att företagen är alltmer intresserade av export, men även att det dels behövs ett offentligt stöd för att driva på exportinvesteringar, dels en bättre information om det offentliga exportfrämjandets redskap.

-Det är ingen tvekan om att företag nu tänker export i allt högre grad. För att skapa fler framgångsrika exportföretag krävs dock stimulans för att komma vidare. I dag finns det stöd från de offentliga exportfrämjarna, men de är för osynliga i målgruppen och det behövs fler leverantörer av exportservice, säger Anders Ekdahl, ordförande UNDEXO i ett pressmeddelande.

Offentligt stöd - stort intresse från företagen
Den fråga i rapporten som fått högst prioritet är: Hur ställer du dig till att mindre och medelstora företag ges möjlighet till ett offentligt stöd? T ex genom ett stöd med 50 procent av kostnaden. Detta för att få hjälp med att kartlägga, analysera exportmarknader eller ställa ut på internationella mässor. Cirka 80 procent svarade att de är positiva till förslaget. Därför förslår UNDEXO återigen att det införs en Exportcheck, till exempel för företag med max 50 anställda och med en årsomsättning på max 10 miljoner euro.

Många redskap
Inom det offentliga exportfrämjandet finns bra hjälp och många redskap som företagen kan använda, men hur används de? I undersökningen har vi ställt frågan: Känner du till dessa verksamheter och vad de har för tjänster att erbjuda? Det är endast Exportrådet är känt. Kännedom om övriga aktörer (ALMIs Exportlån, Exportkreditnämnden, Svensk Exportkredit, Swedfund, Enterprise Europé Network) och vilken hjälp som finns att få är låg eller mycket låg. Baserat på svaren i underökningen vet vi att det finns intresse av att öka exporten och då vore det önskvärt att fler kände till de verktyg som de offentliga exportfrämjarna tillhandahåller.

Därför föreslås att UNDEXO får i uppdrag att öka kännedomen om de offentliga exportfrämjarna hos den mindre och medelstora industrin. Detta i syfte att bidra till en fördubblad export i målgruppen.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078