23948sdkhjf

Ljus framtid för Hofors

Återvinning av industriavfall ger metaller hos ScanArc Plasma Technologies
ScanArc Plasma Technologies är ett högteknologiskt företag som i snart tre decennier utvecklat en metod för återvinning av slaggprodukter och avfall från industrin.
Med hjälp av en så kallad plasmagenerator kan extremt höga temperaturer uppnås och därigenom går det att utvinna metaller som guld, silver, germanium och zink ur i övrigt värdelösa material.
De gaser som används i processen kan till och med återanvändas som bränsle.

Tuff marknad
– Att övertyga kunderna har inte varit lätt och i många fall har vi inte kommit någonstans, eftersom vi inte haft lagen på vår sida, säger hon.
Lena Birgersson syftar på det faktum att lagstiftningen än så länge inte varit speciellt tuff mot de aktörer som inte tar hand om sitt avfall. Men det sker en successiv förändring mot hårdare miljölagstiftning och det är något som ScanArc hoppas kunna dra nytta av, säger hon till Gefle Dagblad. Företaget har 18 anställda i Hofors, varav 12 arbetar i pilotanläggningen på Ovakos industriområde.

Ser ljust på framtiden
Även nu finns ett behov av att rekrytera personal men att få tag på personer med metallurgiska ingenjörskunskaper är svårt.

– Det är inte så väldigt många som söker den här metallurgiska inriktningen och kanske är det inte heller så många som är inställda på att flytta till Hofors, fortsätter Lena Birgersson i artikeln, som trots det ser ljust på framtiden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078